Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.01.2015

Інформація про результати роботи правоохоронних органів в Тернопільській області у сфері запобігання і протидії корупції за 2014 рік

І Н Ф О Р М А Ц І Я
на виконання вимог ч.1 ст.19 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» про результати роботи правоохоронних органів Тернопільської області у сфері запобігання і протидії корупції у 2014 році

     Минулого року органами прокуратури області вживались системні заходи щодо зосередження зусиль правоохоронних органів на посиленні протидії корупційним проявам у регіоні, утвердження принципу невідворотності відповідальності за корупційні правопорушення.
     При організації роботи особлива увага приділялась координаційній діяльності прокурорів, забезпеченні належного нагляду за додержанням антикорупційного законодавства та недопущенні порушень конституційних прав громадян. Зазначені питання обговорено на міжвідомчій, двох координаційних, низці оперативних нарад та спільній колегії з керівниками правоохоронних органів. Проведено ряд спільних навчально-методичних семінарів. При цьому увагу правоохоронців зосереджено на необхідності активізації та підвищення ефективності діяльності з протидії корупції і зорієнтовано на викриття цих фактів серед службовців органів влади, контролюючих та правоохоронних органів.
     Вжитими заходами загалом по області активізовано роботу з викриття кримінальних правопорушень цієї категорії.
     На третину збільшено кількість викритих кримінальних корупційних правопорушень (з 71 до 105), майже половина з яких склали тяжкі злочини. Третина злочинів –за фактами одержання неправомірної вигоди (хабарів).
     До суду скеровано 52 обвинувальні акти у кримінальних провадженнях щодо даної категорії злочинів. До відповідальності притягнуто 54 осіб.
     Забезпечено майже повне (97%) відшкодування збитків, заподіяних корупційними правопорушеннями.
     Із загальної кількості направлених до суду кримінальних проваджень 12 розслідувалися слідчими органів прокуратури, 39 – внутрішніх справ, 1 – органу, що здійснює контроль за додержання податкового законодавства.
     Серед притягнутих до кримінальної відповідальності п’ять міліціонерів, два податківці, серед яких начальник міжрайонної ОДПІ, десять державних службовців, у тому числі один 4 категорії, три керівники органу місцевого самоврядування, шістнадцять посадових осіб юридичних осіб публічного права.
     Зокрема, скеровано до суду обвинувальний акт щодо начальника Державної інспекції з питань захисту прав споживачів у Тернопільській області, який за попередньою змовою із головним спеціалістом з питань запобігання корупції цієї ж Інспекції неодноразово отримували від суб’єктів підприємницької діяльності неправомірну вигоду за зменшення обсягу виявлених правопорушень та сум штрафних санкцій. Загалом зафіксовано 8 епізодів злочинної діяльності, у яких сума неправомірної вигоди сягає 17 тисяч гривень.
          Виявляються факти одержання неправомірної вигоди у великих розмірах.
     Так, завершено досудове розслідування стосовно одного із сільських голів, який вимагав та одержав за посередництва своєї доньки неправомірну вигоду в сумі 10000 доларів США та 17220 гривень за сприяння у позитивному вирішенні питання щодо виділення та передачі у власність 2 земельних ділянок.
          Виявляється корупція і серед податківців.
До суду скеровано обвинувальний акт про обвинувачення головного державного ревізор-інспектора Чортківської ОДПІ, який одержав від приватного підприємця неправомірну вигоду у сумі 20 000 гривень за зменшення в акті перевірки обсягу виявлених порушень та сум донарахувань.
     Припинено діяльність керівника Збаразької міжрайонної податкової інспекції, який одержав неправомірну вигоду в сумі 2000 грн. у вигляді благодійної допомоги за зменшення обсягу виявлених порушень та сум донарахувань. Вказану особу судом засуджено за ч.3 ст.368 КК України.

     Проводиться робота з викриття корупціонерів серед правоохоронців.
     До суду скеровано обвинувальний акт щодо старшого оперуповноваженого відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Тернопільській області, який одержав неправомірну вигоду у сумі 8000 гривень від приватного підприємця за не проведення перевірки його діяльності та сприяння таким чином в уникненні кримінальної відповідальності.
        До кримінальної відповідальності також притягнуто слідчого одного із райвідділів міліції, начальника кінологічного центру УМВС України в Тернопільській області, інспектора ДАІ за одержання неправомірної вигоди, а загалом п’ять правоохоронців. Усі вказані особи відсторонені від посади або звільнені із органів внутрішніх справ.
Викрито ряд фактів корупції у діях державних службовців при наданні адміністративних послуг.
          Зокрема, припинено злочинну діяльність керівника реєстраційної служби області, який за посередництва свого знайомого одержали неправомірну вигоду в сумі понад 40 тисяч гривень неправомірної вигоди від представника фірми за сприяння у реєстрації договорів оренди земельних паїв.
       За вирішення аналогічних питань також затримано керівника реєстраційної служби одного із районних управлінь юстиції, яка за 1500 гривень пообіцяла безперешкодно зареєструвати такі договори оренди.
        Координаційними важелями звернуто увагу правоохоронців на протидію корупції у закладах охорони здоров'я та освіти.
Зокрема, притягнуто до кримінальної відповідальності завідувача відділення лікувальної установи, який за проведення операції штучного переривання небажаної вагітності отримав 250 Євро.
        Також, викрито завідувача кафедри одного із вищих навчальних закладів, який отримав неправомірну винагороду в сумі 350 доларів США за сприяння у написанні дипломної роботи, допуску даної дипломної роботи до захисту та успішного захисту останнім дипломної роботи.
Загалом викрито у корупційних діях п’ять працівників лікувальних установ та троє освітян.
Зусилля правоохоронців орієнтуються на викриття фактів корупції у соціально-важливих сферах, зокрема у бюджетній сфері виявлено 36 злочинів, АПК - 7, земельних правовідносин - 6, транспорту - 2, охорони довкілля -2.
        Істотно активізовано діяльність з виявлення адміністративно-караної корупції.
        Правоохоронними органами складено 92 (65 торік,) протоколів про адміністративні корупційні правопорушення, у тому числі органами прокуратури 25, внутрішніх справ – 34, Служби безпеки – 33.
        За результатами розгляду судами оштрафовано 78 осіб.
При цьому виявлено три факти порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності (ст.172-4 КУпАП), п’ять фактів порушення встановлених законом обмежень щодо одержання дарунка (ст.172-5 КУпАП), 24 факти порушення вимог фінансового контролю (ст.172-6 КУпАП), 46 фактів не повідомлення про конфлікт інтересів (ст.172-7 КУпАП).
        Серед притягнутих до адміністративної відповідальності 12 державних службовців, більшість із яких посадовці райдержадміністрацій, 17 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 12 з яких ІV категорії, 2 працівники кримінально-виконавчої служби, 19 керівників юридичних осіб публічного права.
        Так, за протоколом прокурора притягнуто до відповідальності колишнього заступника голови районної державної адміністрації, яка одночасно отримувала винагороду за роботу головою ради районної організації профспілки працівників освіти і науки, чим порушила встановлені законом обмеження щодо сумісництва. Постановою суду її притягнуто до відповідальності за ч.2 ст.172-4 КУпАП та накладено штраф у розмірі 850 грн. з конфіскацією отриманої винагороди від роботи за сумісництвом у розмірі 15094,74 гривень.
        Також, працівниками ВБКОЗ УСБ України в області складено протокол щодо виконувача обов’язків голови однієї із райдержадміністрацій, який порушив вимоги щодо необхідності повідомлення про конфлікт інтересів, а саме про затвердження документів про посадовий оклад його дочки, яка також працювала в адміністрації. Рішенням суду винну особу оштрафовано.
        Судами закрито 13 адміністративних проваджень (які набрали законної сили), з них 4 – у зв’язку з відсутністю складу правопорушення. Інші протоколи закриті, у зв’язку із визнання судом дій правопорушників малозначними та обмеженням для них усним зауваженням (7), закінчення строків давності накладення адміністративного стягнення (2).
Разом з тим, на незаконні судові рішення про закриття адміністративних справ, прокурорами внесено 12 апеляційних скарг, 7 із яких задоволені.
        Так, апеляційним судом Тернопільської області задоволено апеляцію прокурора Гусятинського району на постанову місцевого суду про закриття провадження відносно посадовця райдержадміністрації через відсутність в її діях складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст.172-7 КУпАП. Встановлено, що Гусятинським районним судом невірно дано оцінку наявних доказів, висновок суду не ґрунтувався на фактичних обставинах справи. Через це апеляційною інстанцією рішення районного суду скасовано, винну особу притягнуто до адміністративної відповідальності з накладенням штрафу.
        З аналогічних підстав апеляційним судом за апеляцією прокурора Збаразького району притягнуто до адміністративної відповідальності завідувача сектору містобудування та архітектури райдержадміністрації за порушення вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів.
        Актуальним залишається питання звільнення осіб, притягнутих до відповідальності за корупційні правопорушення. Усього звільнено із займаних посад 6 посадовців, з яких 5 за корупційне правопорушення. Разом із тим, продовжуються перебувати на виборних посадах троє керівників органів місцевого самоврядування, у зв’язку із відмовою місцевих рад прийняти рішення про їх звільнення.
        До внесення змін у законодавчі акти, що регулюють повноваження органів прокуратури, не менша увага приділялася виконанню органами влади та місцевого самоврядування вимог антикорупційного законодавства щодо профілактики правопорушень та запобігання їм. З цією метою, прокурорами внесено 55 документів реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 39 осіб.
        Запобігання і протидія корупції, координація діяльності правоохоронних органів у цій сфері Генеральним прокурором України визнана одним із пріоритетних напрямів діяльності органів прокуратури, а тому роботу переорієнтовано на вжиття системних та послідовних антикорупційних заходів, зосереджених не тільки на виявленні уже вчинених правопорушень, а й на запобіганні та усуненні умов, що сприяють або можуть сприяти виникненню корупції.


Відділ нагляду за додержанням законів
у сфері протидії корупції та процесуального
керівництва у кримінальних провадженнях
про корупційні правопорушення
прокуратури області

кількість переглядів: 1514