Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.01.2014

Інформація про результати роботи правоохоронних органів в Тернопільській області у сфері запобігання і протидії корупції за 2013 рік

 
ІНФОРМАЦІЯ
на виконання вимог ч.1 ст.19 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» про результати роботи правоохоронних органів Тернопільської області у сфері запобігання і протидії корупції у 2013 році
 
Минулого року органами прокуратури області вживались системні заходи щодо зосередження зусиль правоохоронних органів на посиленні протидії корупційним проявам у регіоні, утвердження принципу невідворотності відповідальності за корупційні правопорушення.
При організації роботи особлива увага приділялась координаційній діяльності прокурорів, забезпеченні належного нагляду за додержанням антикорупційного законодавства та недопущенні порушень конституційних прав громадян.
Зазначені питання обговорено на двох координаційних, неодноразових оперативних нарадах та спільній колегії з керівниками правоохоронних органів. Проведено ряд спільних навчально-методичних семінарів.
При цьому основну увагу правоохоронців зосереджено на необхідності активізації та підвищення ефективності діяльності з протидії корупції та зорієнтовано на викриття таких фактів серед службовців органів влади, контролюючих та правоохоронних органів.
За виявленими порушеннями вимог антикорупційного законодавства керівникам спеціально уповноважених органів внесено 5 подань про їх усунення, за результатами розгляду яких 5 працівників притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
Ужитими заходами вдалося активізувати роботу з викриття кримінальних правопорушень цієї категорії в умовах дії нового Кримінального процесуального кодексу України. До суду скеровано 54 обвинувальні акти, до відповідальності притягнуто 60 осіб. Викрито дві третини (65%) тяжких злочинів. Третина злочинів (25) – за фактами одержання неправомірної вигоди (хабарів).
Активно застосовуються новели Кримінального процесуального кодексу України.  Цьогоріч у половині проваджень про корупційні правопорушення укладено угоди про визнання винуватості, чим істотно зменшено навантаження та слідчих, прокурорів та суддів.
Ефективним інструментом у викритті корупціонерів є негласні слідчі дії, понад 90 відсотків результатів яких використано як докази у кримінальному провадженні.
Так, завдяки скоординованим та узгодженим діям прокурора та оперативних працівників УСБУ, своєчасним та результативним проведенням негласних слідчих дій, викрито групу з трьох правоохоронців, а саме заступника начальника оперативного управління ГУ Міндоходів України у Тернопільській області, начальника  сектору ДСБЕЗ райвідділу міліції та  начальника відділу УДСБЕЗ УМВСУ в Тернопільській області, які вимагали та одержали у приватного підприємця неправомірну вигоду в сумі 40 тис. грн. за не проведення виїзної позапланової документальної перевірки фінансово-господарської діяльності його дружини.
Обвинувальний акт у вказаному провадженні розглядається судом.
Практично у кожному випадку вирішується питання про відсторонення підозрюваних від посад або їх звільнення. Під час розслідування справ про корупційні злочини 31 підозрюваний відсторонений від виконання службових повноважень. Інші звільнені із займаних посад або з інших причин не виконують службових обов'язків.
Із загальної кількості направлених до суду проваджень 13 (24%) розслідувалися слідчими органів прокуратури, 40 (74%) – внутрішніх справ, 1 (2%)–органів, що здійснюють контроль за додержання податкового законодавства.
Не допущено виправдувальних вироків, а також порушень конституційних прав громадян, зокрема незаконних арештів та притягнень до кримінальної відповідальності.
Зусилля правоохоронців орієнтуються на викриття фактів корупції серед вищих категорій державних службовців органів влади та управління, посадових осіб правоохоронних та контролюючих органів та у соціально-важливих сферах.
Серед притягнутих до кримінальної відповідальності сім правоохоронців, митник, дванадцять посадовців органів державної влади і контролю, у тому числі три працівники державної виконавчої служби, серед яких два начальники районних відділів ДВС, два керівних працівники реєстраційної служби органу юстиції, заступник керівника відділу районної ради, працівник кримінально-виконавчої системи, десять керівників органів місцевого самоврядування.
Так, скеровано до суду обвинувальний акт щодо оперуповноваженого міськвідділу міліції, який одержав неправомірну вигоду в сумі 4000 доларів США від керівника лікувальної установи за сприяння у закритті кримінального провадження за фактом виявлених фінансових порушень у цьому закладі.
Зусилля правоохоронців орієнтуються на викриття фактів корупції у соціально-важливих сферах. Виявлено 19 злочинів у бюджетній системі, 9 – у сфері земельних відносин, 6 - у сфері освіти, 5 - охорони довкілля, 4 – у системі охорони здоров'я та по 2 злочини у сфері агропромислового та паливно-енергетичного комплексу і транспорту.
Викрито ряд фактів корупції у діях державних службовців при наданні адміністративних послуг.
Зокрема, припинено злочинну діяльність державного реєстратора одного із районних управлінь юстиції, який за 400 доларів США сприяв у швидкій та безперешкодній видачі свідоцтв про право власності на земельні ділянки.
На лаві підсудних перебуває начальник одного із відділів реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби, яка за хабар у сумі 400 доларів США незаконно пришвидшила процедуру розлучення та видала відповідне свідоцтво.
Координаційними важелями звернуто увагу правоохоронців на протидію корупції у закладах охорони здоров'я.
Викрито керівника Бережанського обласного протитуберкульозного диспансеру, який одержав неправомірну вигоду в сумі 3500 грн. від пацієнта за сприяння у встановленні групи інвалідності. Кримінальне провадження розглянуте судом із постановленням обвинувального вироку. При одержанні коштів в  сумі 1000 доларів США за вирішення аналогічного питання правоохоронцями затримана лікар-терапевт однієї із районних МСЕК, її судом уже засуджено.
Проводиться робота з метою забезпечення права громадян на доступність освіти. Правоохоронними органами викрито двох викладачів одного із вищих навчальних закладів обласного центру. Один з них за посередництва старости групи одержав понад 12 тисяч неправомірної вигоди від студентів за вплив на членів державної екзаменаційної комісії з метою сприяння їм у складанні державного іспиту та захисту магістерської роботи. Обох судом уже визнано винними та засуджено до штрафів в дохід держави. Інший за неправомірну вигоду в сумі 1100 доларів США пообіцяв вплинути на членів приймальної та державної екзаменаційної комісії з метою позитивного вступу на третій курс даного навчального закладу.
Підвищено ефективність роботи з відшкодування збитків, завданих кримінальними корупційними правопорушеннями. Із 796 988 грн. встановлених збитків 464 429 грн. (або 58%). Іншу частину невідшкодованих збитків охоплено позовною роботою, а також на майно обвинувачених накладено арешт на суму майже півмільйона гривень.
Згідно вироків судів минулого року засуджено 51 особу, у тому числі 4 – до реального позбавлення волі. У передбачених законом випадках, винних осіб позбавлено спеціальних звань, рангів, а також застосовано додаткове покарання у виді позбавлення права займати посади, пов’язані із виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій.
Правоохоронними органами проведено також роботу щодо протидії адміністративно-караній корупції.
Правоохоронними органами направлено до суду 65 протоколів про корупційні правопорушення, у тому числі більшість (36) органами прокуратури.
За результатами їх судового розгляду до відповідальності притягнуто 54 особи, з них найбільше – депутатів сільських, селищних, міських, районних рад (17), державних службовців (10), у тому числі податкової служби (2), посадових осіб місцевого самоврядування (9),  посадовців юридичних осіб публічного права (8), працівників органів внутрішніх справ (1), інших органів державної влади та контролю (9).
Так, судом притягнуто до відповідальності начальника управління Держземагенства у Бережанському районі, яка будучи державним службовцем одержала від громадян неправомірну вигоду в сумі 2500 грн. за сприяння у виготовлені проекту землеустрою.
У зв’язку із останніми законодавчими змінами до антикорупційного законодавства, якими виключено відповідальність за ст. 172-2, 172-3 КУпАП, правоохоронців націлено на виявлення фактів сумісництва, конфлікту інтересів.
Так, за протоколом ВБКОЗ УСБУ судом притягнуто до відповідальності начальника управління АПК райдержадміністрації, який будучи державним службовцем, одночасно здійснював фактичне керівництво приватним підприємством, чим порушив встановлені законом обмеження щодо сумісництва та зайняття підприємницькою діяльністю.
За аналогічне порушення судом оштрафовано на 850 гривень також начальника одного із відділів Державної інспекції сільського господарства Тернопільської області. Крім цього, рішенням суду конфісковано отриманий ним дохід в сумі 755 гривень від підприємницької діяльності. 
Судом визнано винним та накладено штраф також на посадовця одного із управлінь обладміністрації, який порушив встановлені законодавством вимоги щодо сумісництва та займався іншою оплачуваною діяльністю.
Корупційними правопорушеннями завдано збитків на суму
29,4 тис. грн., з яких добровільно відшкодовано 28,2 тис. грн. (96%).
Водночас, не менша увага приділялася виконанню органами влади та місцевого самоврядування вимог антикорупційного законодавства щодо профілактики правопорушень та запобігання їм. З цією метою, прокурорами внесено 85 документів реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 57 осіб.
Вжито заходів щодо звільнення осіб, притягнутих до відповідальності за корупційні правопорушення.
Упродовж 2013 року 25 посадовців звільнено із займаних посад.
Так, притягнутого до адміністративної відповідальності за корупційні дії Збаразького міського голову за документом прокурорського реагування звільнено із посади керівника органу місцевого самоврядування.
 Разом із тим, ряд осіб продовжуються перебувати на посадах, у зв’язку із відмовою місцевих рад прийняти рішення про їх звільнення. З цією метою, прокуратурою вживаються заходи цивільно-правового характеру та до адміністративного суду скеровано 4 позови про визнання таких рішення органів місцевого самоврядування незаконними.
 Запобігання і протидія корупції Генеральним прокурором України визнана одним із пріоритетних напрямів діяльності органів прокуратури, а тому діяльність правоохоронних органів області переорієнтовано на вжиття системних та послідовних антикорупційних заходів, зосереджених не тільки на виявленні уже вчинених правопорушень, а й на запобіганні та усуненні умов, що сприяють або можуть сприяти виникненню корупції.
 
 
Відділ нагляду за додержанням законів
у сфері протидії корупції та процесуального
керівництва у кримінальних провадженнях
про корупційні правопорушення
прокуратури області
Приєднані файли:
ІНФОРМУВАННЯ_ГРОМАДСЬКОСТІ_ЗА 2013_.doc

кількість переглядів: 1967