Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.02.2013

Інформація про результати роботи правоохоронних органів в Тернопільській області у сфері запобігання і протидії корупції за 2012 рік

ІНФОРМАЦІЯ
про результати роботи правоохоронних органів Тернопільської області у сфері запобігання і протидії корупції за 2012 року
 
На виконання вимог Президента України та Генерального прокурора України щодо посилення протидії корупції у всіх сферах, прокуратурою області вжито низку організаційно-практичних заходів до підвищення ефективності роботи на цьому напрямі.
Стан протидії злочинності та корупції обговорено на чотирьох координаційних нарадах керівників правоохоронних органів області. Проведено спільне засідання колегій прокуратури області та УМВС України в області з цих питань. Періодично перевіряється робота спеціально уповноважених органів у сфері протидії корупції. Торік за документами прокурорського реагування чотирьох працівників цих органів притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
Вжитими заходами посилено боротьбу з хабарництвом. Торік до суду скеровано 59 кримінальних справ про корупційні злочини, половина з яких про хабарництво. За скерованими до суду кримінальними справами до відповідальності притягнуто 64 осіб.
При цьому основну увагу правоохоронців зосереджено на викриття корупції серед посадовців вищих ланок органів державної влади і управління, контролюючих та правоохоронних органів, керівників навчальних закладів та установ охорони здоров’я.
Серед притягнутих до кримінальної відповідальності також 12 державних службовців, в тому числі 2 службовці підрозділів обласної державної адміністрації, 4 службовці районних адміністрацій, 5 правоохоронці, в тому числі заступник начальника одного з райвідділів міліції, 1 депутат місцевих рад, 2 інспектори органів цивільного захисту, керівні працівники контролюючих служб, 25 посадових органів місцевого самоврядування.
Зокрема, скеровано до суду кримінальну справу стосовно одного з працівників УБОЗ УМВС України в області, який у змові зі спільником шляхом обману та зловживання службовим становищем заволоділи коштами приватного підприємця в сумі 12 тисяч гривень, а також за фактом одержання неправомірної вигоди в сумі 700 доларів США технічним експертом ДП «Тернопільський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України».
Працівниками міліції викрито директора одного із державних підприємств Бережанського району, який за працевлаштування на роботу вимагав та отримав хабара в сумі 2000 доларів США.
Завершується судом розгляд кримінальної справи щодо начальника одного з районних управлінь Держкомзему, який за попередньою змовою з посередником,  вимагали та отримали від громадян хабара в сумі 21 тисяча доларів США за сприяння у виділенні земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею понад 5 га. Підсудні перебувають під вартою.
Постановлено судом вирок у справі стосовно одного із сільських голів Козівського району, який одержав хабара в сумі 3000 доларів США за сприяння в укладенні договору оренди земельної ділянки. Винну особу судом засуджено до 5 років позбавлення волі  з позбавленням права обіймати керівні посади терміном на 2 роки, з конфіскацією майна та взято під варту із залу суду.
Зорієнтовано зусилля правоохоронців на викриття фактів корупції у соціально-важливих сферах. Виявлено 19 злочинів у бюджетній системі, 11 – у сфері земельних відносин, 6 – у сфері охорони довкілля, 4 – в системі агропромислового комплексу.
Проведено роботу з метою забезпечення права громадян на доступність вищої освіти. Виявлено 5 фактів хабарництва керівниками освітніх установ
До штрафу в розмірі двадцять п’ять з половиною тисяч гривень засуджено керівника одного з професійно-технічних училищ, який за хабар у сумі 450 доларів США пообіцяв сприяти у вступі абітурієнту до цього училища. Засудженого також позбавлено права займати керівні посади на 3 роки.
 Приділена увага протидії корупції у закладах охорони здоров'я.
Зокрема, викрито голову міжрайонної медико-соціальної експертної комісії, який систематично одержував від громадян хабарі в сумах від 500 до 1000 грн. за сприяння у встановленні групи інвалідності. У цій справі судом постановлено обвинувальний вирок.  
Вживаються заходи з протидії корупції у приватному секторі. З початку року виявлено 2 факти комерційного підкупу керівників юридичних осіб приватного права, а також 3 факти зловживання повноваженнями посадовими особами приватних фірм, які корупційними діями привласнювали бюджетні кошти. Кримінальні справи щодо цих осіб направлені до суду.
На стадії досудового слідства забезпечено повернення понад 80% заподіяних збитків. Накладено арешт на майно обвинувачених на суму 1,2 млн. гривень, пред’явлено позовів до осіб, які їх вчинили, на суму понад 185 тисяч гривень.
Стан протидії корупції адміністративно-правовими засобами
Підвищено ефективність роботи щодо протидії адміністративно-караній корупції. Складено 72 протоколи про корупційні діяння, з яких третину прокурорами. До відповідальності притягнуто 64 особи.
Серед притягнутих до адміністративної відповідальності за корупцію 8 державних  службовців, в тому числі голова однієї з райдержадміністрацій, 7 працівників міліції, 4 працівники органів податкової служби, службовець кримінально-виконавчої системи, 11 посадових осіб інших органів державної влади (екологічні та податкові інспектори, лісники та посадовці органів ветеринарної медицини), 23 службові особи органів місцевого самоврядування, посадовці юридичних осіб публічного права.
Притягнуто до відповідальності голову однієї з райдержадміністрацій, який, працюючи на вказаній посаді, будучи державним службовцем, одночасно був засновником приватного підприємства, чим порушив встановлені законом обмеження щодо сумісництва та заняття підприємницькою діяльністю. Правопорушника звільнено з займаної посади.
Судом розглядається протокол за фактом одержання подарунку колишнім головою Кременецької РДА в сумі 2200 грн. за сприяння в оформленні документів на земельну ділянку.
Виявлене корупційне правопорушення, вчинене інспектором Борщівського РЕМ, яка отримала неправомірну вигоду в сумі 500 грн. за сприяння в підключенні електролічильника. Винна особа притягнута до відповідальності. При цьому задоволено протест прокурора Борщівського району та скасовано незаконне рішення суду про закриття адміністративного провадження у цій справі.
Факти адміністративної корупції виявлені у бюджетній (12), земельній (7) сферах, АПК (4), у сфері освіти (4), охорони довкілля (4).
Зафіксовано 14 фактів порушення вимог фінансового контролю, а також 3 осіб притягнуто за порушення вимог щодо прозорості інформації.
Забезпечено повне відшкодування збитків, заподіяних адміністративними корупційними правопорушеннями.
Вживаються заходи щодо звільнення осіб, притягнутих до відповідальності за корупційні правопорушення. Торік 32 посадовці звільнено з займаних посад. Тернопільським окружним адміністративним судом уже задоволено 10 позовів прокурорів про визнання незаконними рішень сільських рад щодо відмови у звільненні посадових осіб місцевого самоврядування з виборних посад.
З метою запобігання корупційним проявам, прокурорами внесено 104 документи реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 62 особи.
Запобігання і протидія корупції Генеральним прокурором України визнана одним із приоритетних напрямів діяльності органів прокуратури, а тому стан цієї роботи перебуває на постійному контролі прокуратури області.
 
Відділ нагляду за додержанням законів
у сфері протидії корупції та процесуального
керівництва у кримінальних провадженнях
про корупційні правопорушення
прокуратури області
Приєднані файли:
ДОВІДКА до оприлюднення 12.doc

кількість переглядів: 75325