Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.07.2012

ІНФОРМАЦІЯ про результати роботи правоохоронних органів Тернопільської області у сфері запобігання і протидії корупції у І півріччі 2012 року

На виконання вимог Президента України та Генерального прокурора України щодо посилення протидії корупції у всіх сферах, прокуратурою області вжито низку організаційно-практичних заходів до підвищення ефективності роботи на цьому напрямі.
Стан протидії злочинності та корупції обговорено на координаційній нараді та спільній колегії з УМВС України в області. Проведено перевірки у спеціально уповноважених органах, за наслідками яких 4 працівників цих органів за допущені порушення притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Вивчено стан цієї роботи у 4 прокуратурах районів, 2 прокурорам надано практичну допомогу, 4 прокурорсько-слідчих працівників простажовано у галузевому відділі. Направлено міськрайпрокурорам ряд листів про наявні недоліки у роботі з вимогою вжиття заходів до їх усунення. Прийнято спільну вказівку керівників правоохоронних органів області, якого впроваджено механізм погодження проектів протоколів про корупційні правопорушення із прокурором.
Як наслідок роботу правоохоронних органів щодо протидії корупції активізовано. Підтримується тенденція до посилення боротьби із хабарництвом. Із порушених з початку року 44 кримінальних справ про корупційні злочини, більша половина (28) про хабарництво.
Загалом правоохоронними органами розслідувано і надіслано до суду 39 кримінальних справ про корупційні злочини, за якими до відповідальності притягнуто 43 особи. Більше половини (20) справ за фактами одержання хабарів та неправомірної вигоди. 
При цьому основну увагу правоохоронців зосереджено на викриття корупції серед вищих категорій посадовців вищих ланок органів державної влади і управління, контролюючих та правоохоронних органів, керівників навчальних закладів та установ охорони здоров’я.
Зокрема, порушено кримінальну справу щодо сільського голови, який за підписання договору оренди земельної ділянки для розробки кар’єру вимагав від приватного підприємця хабара в сумі 20 тисяч доларів США та при одержанні частини коштів в сумі 10 тисяч доларів США був затриманий працівниками міліції. Слідство у цій справі триває, обвинувачений перебуває під вартою.
Направлена до суду справа щодо начальника одного із районних управлінь Держкомзему, який намагаючись завуалювати отримання хабара, за попередньою змовою із посередником, жителем цього району,  вимагали та отримали від громадян хабара в сумі 21 тисяча доларів США за сприяння у виділенні земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею понад 5 га. Обвинувачені перебувають під вартою.
Постановлено судом вирок у справі стосовно першого заступника голови однієї із райдержадміністрацій, який шляхом вимагання одержав від приватних підприємців кошти в сумі 2500 доларів США як хабар за сприяння у наданні в оренду земельних ділянок загальною площею понад 10 гектарів на території району для ведення садівництва. Винну особу судом позбавлено права займати керівні посади строком 3 роки, а також позбавлено рангу державного службовця. Посадовець звільнений із займаної посади.
Серед притягнутих до кримінальної відповідальності також 7 державних службовців, в тому числі 2 службовці підрозділів обласної державної адміністрації, 2 заступники голів районних адміністрацій, 2 правоохоронці, в тому числі заступник начальника одного із райвідділів міліції, 3 депутати місцевих рад, 2 інспектори органів цивільного захисту, керівні працівники контролюючих служб, 14 керівників органів місцевого самоврядування.
Загалом по корупційних справах 4 осіб арештованих, справи щодо 3 із них уже направлені до суду.
Зорієнтовано зусилля правоохоронців на викриття фактів корупції у соціально-важливих сферах. Виявлено 17 злочинів у бюджетній системі, 6 – у сфері земельних відносин, 4 – у сфері охорони довкілля, по 2 – у системі охорони здоров'я та агропромислового комплексу.
Проведено роботу з метою забезпечення права громадян на доступність вищої освіти. Виявлено 4 факти хабарництва керівниками освітніх установ, із яких 3 розслідувано та справи направлені до суду.
Так, на розгляді суду перебуває кримінальна справа щодо завідувача кафедри одного із вищих вузів, який одержував хабарі в сумі 400-500 доларів США від студентів за допуск до захисту дипломних проектів. На лаві підсудних перебуває також декан факультету Тернопільського ВУЗу, якого правоохоронцями викрито в одержанні хабара в сумі 1000 доларів США.
 Приділена увага протидії корупції у закладах охорони здоров'я.
Зокрема, викрито голову міжрайонної медико-соціальної експертної комісії, який систематично одержував від громадян хабарі в сумах від 500 до 1000 грн. за сприяння у встановленні групи інвалідності. Справа розглядається судом.
Вживаються заходи з протидії корупції у приватному секторі. З початку року виявлено 2 факти комерційного підкупу керівників юридичних осіб приватного права, а також 2 факти зловживання повноваженнями посадовими особами приватних фірм, які корупційними діями привласнювали бюджетні кошти. Кримінальні справи щодо цих осіб направлені до суду.
Забезпечено якість досудового слідства. Як наслідок жодної кримінальної справи не повернуто на додаткове розслідування, не допущено виправдувальних вироків, незаконних затримань і притягнень до кримінальної відповідальності.
На стадії досудового слідства забезпечено повернення понад 81% заподіяних збитків. Накладено арешт на майно обвинувачених на суму 630 тисяч гривень, пред’явлено позовів до осіб, які їх вчинили, на суму понад 160 тисяч гривень.
Стан протидії корупції адміністративно-правовими засобами
Підвищено ефективність роботи щодо протидії адміністративно-караній корупції. Складено 58 протоколів про корупційні діяння, з яких більше третини прокурорами. До відповідальності притягнуто 55 осіб.
Серед притягнутих до адміністративної відповідальності за корупцію 7 державних  службовців, в тому числі голова однієї із райдержадміністрацій, 5 працівників міліції, 3 працівники органів податкової служби, службовець кримінально-виконавчої системи, екологічні та податкові інспектори, лісники та посадовці органів ветеринарної медицини, а також ряд керівників органів місцевого самоврядування, посадовців юридичних осіб публічного права.
Так, за протоколом, складеним працівниками УСБУ в області судом притягнуто до відповідальності голову однієї із райдержадміністрацій, який, працюючи на вказаній посаді, будучи державним службовцем 3 категорії, одночасно був засновником приватного підприємства, чим порушив обмеження щодо сумісництва та заняття підприємницькою діяльністю. Правопорушника звільнено із займаної посади.
Виявлене корупційне правопорушення, вчинене дільничним інспектором Борщівського райвідділу міліції, який одержав неправомірну вигоду в сумі 1500 грн. за обіцянку посприяти пом’якшити відповідальність особи за вчинену крадіжку.
Працівниками УСБУ зафіксований факт видачі одним із міських голів райцентру за винагороду в сумі 500 гривень недостовірного витягу із рішення сесії міської ради керівнику приватного підприємства. Винна особа судом оштрафована. 
Факти адміністративної корупції виявлені у бюджетній (12), земельній (7) сферах, АПК (4), у сфері освіти (4), охорони довкілля (4).
Виявлено 3 факти, пов’язані із порушенням вимог щодо прозорості інформації (ст. 212-3 КУпАП) та отриманням неправомірної вигоди.
Зафіксовано 14 фактів порушення вимог фінансового контролю щодо осіб, які не подали декларації про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру за минулий рік.
Істотно покращено роботу щодо своєчасності розгляду адміністративних справ судами, внаслідок чого лише 3 протоколи перебувають у залишку.
Підвищено якість складених протоколів, внаслідок чого відсоток закритих протоколів зменшено до 13%.
На незаконні судові рішення про закриття адміністративних справ, внесено 5 протестів, із яких 1 задоволений.
Забезпечено відшкодування 90% збитків, заподіяних адміністративними корупційними правопорушеннями.
Вживаються заходи щодо звільнення осіб, притягнутих до відповідальності за корупційні правопорушення. З початку року уже 20 посадовців звільнені із займаних посад. На даний час триває робота у цьому напрямку, з огляду на недавні законодавчі зміни, якими врегульовано процедуру звільнення осіб із виборних посад.
З метою запобігання корупційним проявам, прокурорами внесено 46 документів реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 37 осіб.
Запобігання і протидія корупції Генеральним прокурором України визнана одним із приоритетних напрямів діяльності органів прокуратури, а тому стан цієї роботи перебуває на постійному контролі прокуратури області.
 
Відділ нагляду за виконанням законодавства
у сфері запобігання і протидії корупції
та досудовим слідством
 

кількість переглядів: 75670