Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.04.2012

ІНФОРМАЦІЯ про результати роботи правоохоронних органів Тернопільської області у сфері запобігання і протидії корупції у І кварталі 2012 року

   З початку року прокуратурою області продовжено роботу з реалізації Законів України «Про засади запобігання і протидії корупції» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення».
   На виконання вимог Президента України та Генерального прокурора України щодо посилення протидії корупції у всіх сферах, прокуратурою області вжито низку організаційно-практичних заходів до підвищення ефективності роботи на цьому напрямі.
   Зокрема, 31 січня 2012 року проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів області, на якій обговорено стан протидії злочинності та корупції в області, визначено проблемні питання застосування нового антикорупційного законодавства та шляхи їх подолання. Рішенням наради передбачено вжиття додаткових заходів щодо підвищення ефективності роботи у сфері протидії корупції на окремих напрямках.
   Крім цього, прокуратурою області внесено подання керівникам спеціально уповноважених органів у сфері протидії корупції про усунення недоліків та прорахунків, які мали місце у минулому році при застосуванні антикорупційного законодавства.
   Внаслідок вжитих заходів активізовано роботу правоохоронних органів щодо протидії кримінально-караній корупції, особливо у формах хабарництва.
   За 3 місяці цього року порушено 26 кримінальних справ про корупційні злочини. З початку року закінчено розслідуванням та направлено до суду 23 кримінальні справи (20 слідчими органів прокуратури, 3 – слідчими УМВС), за якими до відповідальності притягнуто 23 особи, з них майже половина – за фактами одержання хабарів. Вилучено предметів хабара на суму понад 268 тис. гривень.
   При цьому зусилля правоохоронців орієнтуються на викриття фактів корупції серед вищих категорій службовців, посадових та службових осіб правоохоронних та контролюючих органів та у соціально-важливих сферах. Так, виявлено 8 злочинів у бюджетній системі, 4 – у сфері земельних відносин, 3 – у сфері охорони довкілля, по 2 – у системі охорони здоров»я та АПК.
   Зокрема, порушено кримінальну справу стосовно першого заступника голови однієї із райдержадміністрацій, який шляхом вимагання одержав від приватних підприємців коштів в сумі 2500 доларів США як хабар за сприяння у наданні в оренду земельних ділянок загальною площею понад 10 гектарів на території району для ведення садівництва. Кримінальну справу про обвинувачення високопосадовця у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст. 368 КК України направлено до суду.
   Порушена і розслідується органами прокуратури справа щодо начальника одного із районних управлінь держкомзему, який за попередньою змовою із жителем цього району вимагали та отримали від громадян хабара в сумі 22 тисячі доларів США за сприяння у виділенні земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею понад 5 га. Обвинувачені перебувають під вартою.
   Серед притягнутих до кримінальної відповідальності також два службовці підрозділів обласної державної адміністрації, колишній заступник начальника одного із райвідділів міліції, три депутати місцевих рад. Кримінальні справи щодо вказаних осіб направлені до суду. Ще ряд кримінальних справ щодо посадовців органів виконавчої влади, правоохоронних та контролюючих органів перебувають у провадженні.
   Вживаються заходи з протидії корупції у приватному секторі. З початку року виявлено два факти комерційного підкупу керівників юридичних осіб приватного права (ст. 368-3 КК України), а також факт зловживання повноваженнями посадовою особою приватної фірми (ст. 364-1 КК України). Дві кримінальні справи щодо цих осіб направлені до суду, одна перебуває у провадженні.
   На стадії досудового слідства забезпечено повернення понад 80% збитків, завданих корупційними правопорушеннями, накладено арешт на майно обвинувачених на суму майже 300 тисяч гривень, пред’явлено позовів до осіб, які її вчинили, на суму понад 130 тисяч гривень.
   Засобами прокурорського нагляду забезпечено якість досудового слідства. Як наслідок, жодної кримінальної справи не повернуто на додаткове розслідування, не допущено виправдувальних вироків, а також порушень конституційних прав громадян, зокрема незаконних затримань, арештів та притягнення до кримінальної відповідальності.
   Активізовано роботу щодо протидії адміністративно-караній корупції. Складено 32 протоколи про вчинення адміністративних корупційних правопорушень, із них майже половину прокурорами. За результатами розгляду справ про адміністративні правопорушення цієї категорії до відповідальності в поточному році притягнуто 23 особи, до яких застосовано штрафів на загальну суму понад 20 тисяч гривень.
   Так, прокурором міста Тернополя складено та направлено до суду протокол стосовно дільничного інспектора Тернопільського міськвідділу міліції, який одержав неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в розмірі 1000 гривень від громадянина за непритягнення його до відповідальності за вчинення злочину, а – прокурором Тернопільського району за фактом одержання дільничним інспектором з тих самих підстав від громадянина 600 гривень. Обидва протоколи розглянуто, на винних осіб накладено стягнення.
   Прокурорами Чортківського та Бережанського районів складено протоколи щодо сільських голів за фактами одержання ними неправомірної вигоди в сумах 400 та 300 гривень відповідно, а прокурором Козівського – за фактом прийняття сільським головою пропозиції одержання неправомірної вигоди в розмірі 350 гривень, за вирішення питань, пов’язаних з наданням у користування земельних ділянок. Протоколи розглянуто судами, винних осіб притягнуто до відповідальності.
   Працівниками УСБУ в області складено протокол щодо голови райдержадміністрації, який, працюючи на вказаній посаді, будучи державним службовцем 3 категорії, одночасно був засновником приватного підприємства, чим порушив обмеження щодо сумісництва та заняття підприємницькою діяльністю.
   Серед притягнутих до адміністративної відповідальності за корупцію працівник кримінально-виконавчої системи, екологічний та податковий інспектори, лісники та посадовці органів ветеринарної медицини, а також ряд керівників органів місцевого самоврядування.
   Органами прокуратури вживаються також заходи щодо звільнення осіб, притягнутих до відповідальності за корупційні правопорушення у відповідності до ст. 22 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції». З початку року уже 6 посадовців звільнено із займаних посад. Незважаючи на відсутність чітко визначеного правового регулювання процедури звільнення осіб із виборних посад, органами прокуратури внесено ряд подань для розгляду сесіями сільських рад та вирішення питання про дострокове припинення повноважень сільських голів, притягнутих до відповідальності за корупцію. Робота у цьому напрямі триває.
   Крім цього, прокурорами внесено 36 документів реагування, спрямованих на усунення причин та умов, що сприяють корупційним правопорушенням. За їх результатами розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 30 осіб.
   Запобігання і протидія корупції Генеральним прокурором України визнана одним із приоритетних напрямів діяльності органів прокуратури, а тому стан цієї роботи перебуває на постійному контролі прокуратури області.



   Начальник відділу
   прокуратури області                          І.Топилко

кількість переглядів: 75344