Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.02.2012

ІНФОРМАЦІЯ про результати роботи у сфері протидії корупції за 2011 рік

  На виконання вимог ч.1 ст.19 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» відділом нагляду за виконанням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції та досудовим слідством прокуратури Тернопільської області вивчено стан роботи щодо протидії корупції та осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень.
   Із вступом 1 липня 2011 року у дію Законів України «Про засади запобігання і протидії корупції» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення» прокуратурою області вжито низку організаційно-практичних заходів до підвищення ефективності роботи на цьому напрямі. Зазначені питання обговорено на 2 координаційних нарадах та міжвідомчій нараді. Проведено 2 навчально-методичні семінари з питань застосування антикорупційного законодавства
   Зокрема, 1 липня 2011 року проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів області, на якій обговорено питання про першочергові завдання з реалізації нового антикорупційного законодавства. Нарадою визначено ряд організаційно-практичних заходів з метою запровадження у практичну діяльність вимог Законів України «Про засади запобігання і протидії корупції» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення».
   За результатами вивчення стану виконання антикорупційного законодавства за 3 місяці його дії, встановлено певні прорахунки у діяльності правоохоронних органів, які обговорені 27 вересня 2011 року на координаційній нараді керівників правоохоронних органів області. Цією нарадою прийнято рішення, яким передбачено вжиття додаткових заходів щодо підвищення ефективності та активізації роботи у сфері протидії корупції. В роботі координаційної наради також взяв участь військовий прокурор Західного регіону України.
   Внаслідок вжитих заходів, активізовано роботу правоохоронних органів щодо протидії кримінально-караній корупції. У 2011 році порушено та скеровано до суду 57 кримінальних справ про злочини з ознаками корупції, за якими до відповідальності притягнуто 61 особу, з них понад третину – за фактами одержання хабарів. Підвищився рівень відшкодування збитків, завданих корупційними правопорушеннями, на стадії досудового слідства забезпечено повернення понад 88 % заподіяної шкоди, що є одним з найвищих показників у державі.
Намітилася тенденція щодо посилення боротьби з хабарництвом, викриття таких фактів серед посадовців вищих ланок органів державної влади і управління.
   Порушено кримінальну справу стосовно одного із сільських голів Заліщицького району за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, який, попередньо вимагаючи хабар від директора приватного підприємства в сумі 110 тис. грн. за вчинення дій, направлених на передачу в оренду водойми, одержав частину хабара в сумі 60 тис. грн., за укладення договору оренди комплексу гідротехнічних споруд, що знаходиться на території цієї сільської ради, після чого був затриманий працівниками міліції. Справу направлено до суду, обвинувачений арештований.
   Також порушена справа щодо заступника начальника одного із управлінь Тернопільської обласної державної адміністрації за ч.3 ст.368 КК України, який впродовж серпня-вересня 2011 року вимагав і 30.09.11 одержав хабара в сумі 300 доларів США за сприяння у виготовленні документів на укладення договору оренди. Справа у встановленні законом строк направлена до суду.
   При посиленні нагляду за досудовим слідством жодної кримінальної справи не повернуто на додаткове розслідування, не допущено виправдувальних вироків, а також порушень конституційних прав громадян, зокрема незаконних затримань, арештів та притягнення до кримінальної відповідальності.
   Також проведено певну роботу щодо протидії адміністративно-караній корупції. Складено 49 протоколів про вчинення адміністративних корупційних правопорушень, за якими 34 особи притягнуті до відповідальності та рішення набрали законної сили. З них 60% – за протоколами органів прокуратури, по 14% – органів МВС і СБУ, 9% – органів податкової міліції
   Результативні перевірки додержання вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» з цих питань проведено прокурором м. Тернополя. За складеними ним протоколами, притягнуто 3 працівників Тернопільської обласної державної адміністрації, які, будучи державними службовцями, входили до складу засновників господарюючих суб’єктів, секретаря Тернопільського міськрайонного суду.
   Прокурором Тернопільського району складено протокол щодо посадовця Тернопільської районної лікарні ветеринарної медицини, який виготовив та видав без проведення експертизи м’яса тварини, ветеринарне свідоцтво, в якому зазначив відомості про відсутність хвороби у тварини, за що отримав неправомірну вигоду в сумі 100 гривень.
   Судом винну особу притягнуто до відповідальності та звільнено з посади з підстав, встановлених ст. 22 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».
   Зокрема, за результатами спільної роботи і узгодженості дій із галузевим відділом прокуратури області, працівниками відділу внутрішньої безпеки при ДПА в області складено протокол стосовно одного із керівних працівників Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції, який неправомірно сприяв приватному підприємству у здійсненні ним господарської діяльності, шляхом домовленості про надання без законних підстав, консультацій по оскарженню результатів планової виїзної документальної податкової перевірки цього підприємства, за що отримав грошові кошти в сумі 25000 гривень.
   На винну особу накладено штраф в розмірі 6000 грн. з конфіскацією неправомірно отриманої виголи в сумі 25 тис. грн.
   Органами прокуратури вживаються також заходи щодо звільнення осіб, притягнутих до відповідальності за корупційні правопорушення.
   Запобігання і протидія корупції Генеральним прокурором України визнана одним із приіритених напрямків діяльності органів прокуратури, а тому стан цієї роботи перебуває на постійному контролі прокуратури області.

Начальник відділу прокуратури
області І. Топилко
Приєднані файли:
ІНФОРМАЦІЯ.doc

кількість переглядів: 75953