Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.04.2024

Судитимуть колаборантку, яка утверджувала окупаційний режим, працевлаштовуючи осіб на окупованій території Запорізької області

Прокурори Тернопільської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт щодо жительки Запорізької області, обвинуваченій у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111–1 КК України).

За даними слідства, підозрювана, підтримуючи воєнну агресію рф, утверджуючи окупаційний режим, у серпні-вересні 2022 року добровільно зайняла посаду, пов’язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, на тимчасово окупованій території у              м. Приморськ Запорізької області.
Жінка прийняла пропозицію представників окупаційної адміністрації  та зайняла посаду так званого «начальника государственного учреждения «Приморский районный центр занятости населения» министерства труда и социальной политики военно-гражданской администрации Запорожской области».
Колаборантка здійснювала керівництво центром, реалізовувала єдину державну політику російської федерації у сфері зайнятості населення,  розпоряджалася майном та його коштами, впроваджувала та контролювала дотримання підлеглими співробітниками положень законодавства рф, забезпечувала виконання інших обов’язків та незаконних вказівок окупаційної адміністрації.
Здійснюючи особистий прийом громадян, підозрювана схиляла їх до підтримання окупаційної влади та сприяння у встановленні нового правового порядку, відповідно до законів держави-агресора, переконувала у необхідності здачі українських документів та отримання паспортів громадян рф, а також пропонувала поповнювати наявні вакантні посади на підприємствах, підконтрольних збройним силам рф, для забезпечення подальшого збройного опору українським військовослужбовцям.
Досудове розслідування здійснювали слідчі Управління Служби безпеки України в області.
Пресслужба Тернопільської обласної прокуратури

кількість переглядів: 94