Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.12.2023

Задоволено позов прокуратури про повернення державі понад 10 га земель заказника «Серетський» вартістю 304,8 млн грн

Господарський суд Тернопільської області задоволив позов Тернопільської окружної прокуратури в інтересах держави про витребування понад 10 га землі гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Серетський» з незаконного володіння Тернопільської міської ради.

Нагадаємо, землі заказника вибули з державної власності незаконно. Вони були передані до комунальної власності Тернопільської міської ради як землі сільськогосподарського призначення. Проте, оскільки вони є землями природно-заповідного фонду, мають виключне значення у відновленні та підтриманні рівня підземних вод, умов існування рідкісних видів рослин і тварин, занесених до Червоної книги України, розташовані у межах об`єкта Смарагдової мережі Європи, то повинні належати державі. Суд погодився з позицією прокуратури щодо повернення земель заказника державі.
До речі, прокурори Тернопільської окружної прокуратури вже забезпечили виконання рішення суду по аналогічній справі про повернення державі іншої земельної ділянки площею 7 га в загальнодержавному гідрологічному заказнику «Серетський» вартістю 199 млн грн.
Суди першої та апеляційної інстанції підтримали позицію прокурорів щодо повернення 7 га заказника у державну власність. Верховний Суд відмовив Тернопільській міській раді у відкритті касаційного провадження.
Дані про реєстрацію права власності 7 га земель заказника за державою внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
Пресслужба Тернопільської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1109