Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.06.2020

Про кримінальні проступки та особливості їх розслідування йшлося на нараді у прокуратурі Тернопільської області

12 червня 2020 року під головуванням прокурора області Петра Бойка відбулася спільна нарада правоохоронців на тему: «Про першочергові заходи щодо запровадження інституту кримінальних проступків та механізму їх розслідування у формі дізнання».

 У заході взяли участь керівники правоохоронних органів, представники територіального управління ДБР та суддів суду першої та апеляційної інстанції, заступники прокурора області, працівники апарату прокуратури області, керівництво та начальники відділів місцевих прокуратур.
За словами доповідачів, з 1 липня 2020 року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень, яким запроваджується інститут кримінальних проступків та механізм їх розслідування у формі дізнання.
Внаслідок законодавчих змін 119 складів злочинів та 2 склади адміністративних правопорушень, за вчинення передбачених якими діянь встановлюється кримінальна відповідальність, утворюють 121 склад кримінальних проступків.
До прикладу, одним із нововведень є те, що новий закон трансформує таке адміністративне правопорушення, як керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння у кримінальний проступок.
Так, у Кримінальний кодекс України включили нову статтю 286-1, санкція якої передбачає покарання у вигляді штрафу від 17 до 34 тис. гривень з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3 років. А при повторному вчиненні такого проступку максимальний штраф сягатиме 51 тис. гривень із забороною сідати за кермо від 2 до 3 років.
З метою забезпечення неухильного додержання вимог закону при проведенні дізнання та здійсненні процесуального керівництва ним, правоохоронним органам області необхідно продовжити системну роботу щодо впровадження інституту кримінальних проступків, що зумовлює вжиття низки додаткових організаційних та практичних заходів, передбачених протоколом наради. Заплановані ряд тренінгів для впровадження в практичну діяльність навчально-методичних документів.

Прес-служба прокуратури Тернопільської області


кількість переглядів: 1649