Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.08.2014

Прокурор області Юрій Гулкевич – про найрезонансніші злочини на Тернопіллі

Перший постмайданівський прокурор Тернопільської області, старший радник юстиції Юрій Гулкевич не приховує того, що після революційних подій в Україні органи прокуратури змінилися. Як і змінилося ставлення до них з боку українців. Прокуратура поступово, але впевнено перетворюється із системи залякування у структуру захисту життя і добробуту як громадян, так і країни в цілому. Щоправда, перші результати ще не складають повної картини тих глобальних перетворень, яких очікують прості люди, але вже дають можливість побачити, що прокуратура пройшла шлях очищення й оновлення та рухається шляхом вдосконалення своєї роботи.

    Протидія сепаратизму та захист територіальної цілісності – головне в роботі правоохоронців
   – Юрію Дмитровичу, що Вам вдалося змінити у прокуратурі Тернопільської області за час свого керівництва нею?
   – Насамперед, здійснення повноважень органів прокуратури відбувається у нелегкий період безпрецедентних викликів часу, а тому потребує особливих зусиль для виконання поставлених  перед нами завдань. Уся робота прокуратури спрямовується на утвердження законності й правопорядку в області та повернення довіри населення краю до правоохоронних органів. А це слід робити через викоренення корупції, насамперед, у власних лавах. Така одна з основних моїх вимог до кожного працівника прокуратури. Окрім того, кожен керівник будь-якої ланки прокуратури повинен постійно взаємодіяти з громадськістю та представниками мас-медіа, а також мати бездоганну репутацію у регіоні. На всі скарги про випадки чванства працівників прокуратури, зверхнього ставлення та ігнорування проблем громадян, які до них звертаються, моя реакція буде дуже гострою.
   Щодо кадрових переміщень – оновлено склад районних прокуратур. 3 11 районних прокурорів, які за останній час змінились, 5 – вперше призначені на посади.
   Як уже відомо, ми очікуємо прийняття в другому читанні Закону «Про прокуратуру». Після цього прокуратура буде позбавлена функції загального нагляду, максимально зменшиться кількість наглядових перевірок, посиляться перевірки контролюючих органів.
   – Які завдання сьогодні є першочерговими для прокуратури області?
   – Найважливішим для правоохоронців регіону, як і для всієї держави, залишається максимальне попередження та протидія проявам сепаратизму, захисту територіальної цілісності України. До речі, саме завдяки належній взаємодії між правоохоронними відомствами області у травні вдалося виявити і попередити факт підготовки особливо тяжкого злочину – державної зради жителем Тернополя, який на території Криму вступив у змову з керівником одного із сепаратистських угруповань. За наслідками досудового розслідування кримінальне провадження надіслано для розгляду до суду.
   Крім того, прокуратурою області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розпочатому слідчим відділом  УСБУ в області, за фактом сприяння двома жителями Тернопільщини діяльності терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР». Обоє пропонували винагороду у 8000 грн. жителям області за участь у збройному протистоянні на їхньому боці проти української армії. Зараз зловмисники знаходяться під вартою.
   – Чи знизився рівень злочинності в нашій області після Майдану?
   – Завдяки наполегливій роботі усіх правоохоронних органів рівень злочинності в нашій області зараз один із найнижчих у державі і складає 33 факти на 10 тисяч населення, що майже утричі нижче загальнодержавного. Завдяки прокурорському втручанню удвічі зменшилася заборгованість з виплати заробітної плати, а в третині районів такий борг сьогодні взагалі відсутній. За результатами перевірок у порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів розпочато близько 80 кримінальних проваджень, половину з яких скеровано до суду. Відшкодовано майже 25 мільйонів гривень, у тому числі більше трьох мільйонів – до бюджету.
   – Якщо вже говорити про боротьбу з корупцією, наскільки вона ще у нас процвітає?
   – На жаль, не всіх людей навчили смерті українців, які загинули за демократичну державу і правопорядок у ній. Так, уже цьогоріч нами викрито 53 кримінальних корупційних правопорушення, майже половина з яких склали тяжкі злочини. За результатами їх розслідування скеровано до суду 27 обвинувальних актів, а до кримінальної відповідальності притягнуто 28 осіб. Серед них – 5 працівників міліції, два податківці, депутат районної ради…
   Рекордний тернопільський хабар – 12 тисяч доларів
   – Який хабар був найбільшим?
   – Хабар є злочином незалежно від того, у якій сумі він вимірюється. Однак цього року цей ганебний рекорд встановив сільський голова на Збаражчині, котрий вимагав у свого земляка 12000 доларів США за позитивне рішення сесії про відведення йому у власність земельних ділянок загальною площею 0,24 га. Дещо «скромніший» хабар вимагав начальник Державної інспекції з питань захисту прав споживачів у Тернопільській області – нами встановлено 5 фактів отримання ним неправомірної вигоди за позитивне вирішення питання при проведенні перевірок на загальну суму 12000 гривень. Також  викрито працівника відділу по боротьбі з кіберзлочинністю УМВСУ, який вимагав 10000 гривень за відміну перевірки приватного підприємця на предмет розповсюдження неліцензійної продукції.
   Водночас правоохоронними органами складено 72 протоколи про адміністративні корупційні правопорушення, за результатами розгляду яких судами оштрафовано 54  особи; виявлено 20 корупційних злочинів у бюджетній сфері, 6 – у сфері АПК,  3 – в освіті, 4 – у сфері земельних правовідносин, 2 – у сфері транспорту, по 1 – в охороні здоров’я та охороні довкілля. Зокрема, на лаві підсудних перебувають завідувач відділення лікувальної установи, який за проведення операції штучного переривання небажаної вагітності та приховування даного факту отримав хабар у сумі 250 Євро. Також викрито завідувача кафедри одного із вищих навчальних закладів, який отримав «винагороду» в сумі 350 доларів США за сприяння у написанні дипломної роботи та допуску її до успішного захисту.
   – Останнім часом словосполучення «дерибан землі» стало настільки буденним, що вже й не сприймається людьми як злочин. Як реагує на порушення земельного законодавства прокуратура?
   – Звісно, реагуємо на всі факти і навіть будь-яку інформацію про вчинення таких правопорушень. За 6 місяців цього року розпочато 9 кримінальних проваджень, розглянуто із вжиттям заходів 250 подань, до відповідальності притягнуто понад 200 посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, у тому числі 130 (65%) – органів державного контролю, відшкодовано 2,5 млн. гривень. Пред’явлено позовних вимог на загальну суму майже 16 млн. гривень. Судами задоволено позови на суму 5,5 млн. гривень. Державі та територіальним громадам вже реально повернуто 250 гектарів земель та попереджено незаконне надання 320 гектарів. Окрім того, за позовами, які перебувають у провадженні суду, підлягають поверненню ще 60 гектарів вартістю 12 млн. гривень. За втручання прокурорів у поточному році стягнуто близько 200 тис.грн. збитків, спричинених самовільним зайняттям земель. Скасовано незаконних рішень і виданих на їх підстав державних актів на право власності на земельні ділянки загальною вартістю близько 250 тис.гривень.
   – Назвіть, будьласка, найгучніші факти…
   – Можемо розпочати з Тернополя. Зараз прокуратура області розпочала кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень посадовцями управління Держземагентства. Розслідуванням встановлено, що вони умисно сприяли одному із комунальних підприємств Тернопільської міської ради в отриманні у постійне користування земельної ділянки, що розташована на вул.Текстильній, площею майже 6 га. Вартість цієї землі сягає понад 9 млн. грн. Достовірно знаючи про те, що міська рада не має повноважень розпоряджатись цією земельною ділянкою, бо та належить державному оборонному підприємству, посадовці погодили проект землеустрою комунальному підприємству.
   Ось приклад із Козівщини. Позов про розірвання з недобросовісним користувачем договору оренди землі заявила до суду прокуратура району, також вона наполягає на поверненні ділянки вартістю майже 2 мільйони гривень до комунальної власності Яструбівської сільської ради. Перевіркою встановлено, що суб’єкт господарювання систематично порушує вимоги земельного законодавства й не сплачує за оренду 4,25 гектара землі на території сільради. Як наслідок, заборгованість за користування цією землею становить майже 100 тисяч гривень. Рішенням господарського суду області позов задоволено.
   А от прокурором Підволочиського району встановлено, що між Підволочиською селищною радою та будівельною організацією укладено договір оренди землі загальною площею 3,5 гектара для будівництва багатоквартирних житлових будинків та офісних приміщень. Проте підприємство, не виконуючи умов зазначеного договору, безоплатно використовувало землю, внаслідок чого виникла заборгованість за її користування у розмірі майже 40 тисяч гривень. Прокурором району до господарського суду області пред’явлено позов в інтересах територіальної громади з вимогою щодо розірвання договору оренди із суб’єктом господарювання та повернення земельної ділянки територіальній громаді. Господарським судом цей позов задоволено, договір оренди розірвано, а земельну ділянку площею 3,5 гектара та вартістю 1 млн. 237 тисяч гривень повернуто в комунальну власність.
   – Актуальним для регіону залишається питання додержання законодавства у сфері надрокористування. Які заходи вживає прокуратура?
   – Проблема незаконного надрокористування на Тернопільщині існує давно, однак донедавна практично всі закривали на це очі. А потрібно, щоб на такі випадки реагували в першу чергу місцева влада і міліція, Держгірпромнагляд та екологічна інспекція. Прокуратура області,   в свою чергу, може притягнути до відповідальності працівників контролюючих структур, які недобросовісно виконують свої обов’язки.  У сфері надрокористування  прокуратурою цьогоріч розпочато вже 5 кримінальних  проваджень, які скеровано до суду, кілька кримінальних  проваджень  розпочато органами внутрішніх справ. Незаконний видобуток надр відбувався у  Теребовлянському, Монастириському, Тернопільському, Козівському, Підволочиському, Бучацькому,  Кременецькому та інших районах області.
   До речі, нещодавно призначено нового природоохоронного прокурора, і я гадаю, він невдовзі відзвітує перед ЗМІ про свою роботу над порушеннями у сфері надрокористування.
   За фактом самогубства вбивці листоноші проводиться слідство
   – Також у цьому півріччі сталося декілька резонансних убивств. Зокрема, великого розголосу набуло вбивство тернопільської листоноші. А невдовзі сталося самогубство підозрюваного… Чи слідством доведено, що це саме той чоловік вбив жінку?
   – Так, дійсно, ми маємо неприємний випадок скоєння самогубства в слідчому ізоляторі міста Тернополя. На даний час відкрито два кримінальні провадження: одне – за фактом вбивства листоноші, інше – з приводу смерті підозрюваного. Слідство має достатньо доказів, які свідчать, що листоношу вбив саме той чоловік, якого затримали і якому суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Всі речі, які можуть мати відношення до події, вилучені та направлені на експертизу. Щодо самогубства, то провадження зареєстровано і проводиться слідство. Розглядаються різні версії, але найбільш імовірно, що чоловік покінчив життя з якихось власних мотивів. Це сталося незадовго після ознайомлення з фактами, що вказують на його участь у вбивстві. Однак для остаточних висновків будемо чекати завершення слідства.
   – Розкажіть подробиці вбивства, яке 6 червня сталося в Тернополі за участі неповнолітньої дівчини…
   – Того дня о 00:27 годині в чергову частину Тернопільського міськвідділу міліції надійшло повідомлення від лікарів швидкої медичної допомоги про те, що поряд із зупинкою громадського транспорту, що поблизу будинку №11 на вул. М. Кривоноса, виявлено тіло невідомого чоловіка з тілесними ушкодженнями. Як з’ясувалося в ході досудового розслідування, група осіб, серед яких була неповнолітня, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, на зупинці громадського транспорту посперечалися із чоловіком, який також був напідпитку. Встановлено, що саме він першим ударив дівчину, а вже потім з метою помсти вона та її спільник побили його до смерті. Жоден із підозрюваних раніше не був судимим, однак за вбивство санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 10 років. Найбільше правоохоронців вразила жорстокість цього злочину, адже неповнолітня дівчина била палицею по голові фактично вже нерухоме тіло. На даному етапі ще триває судово-медична експертиза, а підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. До речі, прокуратура наполягала на цьому саме через жорстокість, з якою було вчинено вбивство. Вважаю, що вже незабаром справа буде скерована до суду, оскільки є незаперечні докази вини підозрюваних.
   – Неабияке обурення у тенополян також викликав факт викриття лікаря, яка організувала «схему» торгівлі наркотичними препаратами в Тернополі…
   – По-перше, варто подякувати всім, хто мав відношення до затримання цієї злочинної групи. Хлопці самовіддано працювали на результат і ми його отримали. Лікар за 100 гривень виписувала рецепт, за яким її спільники купували в аптеках міста наркотичні та сильнодіючі лікарські препарати. Потім вони їх збували, завищуючи ціну від 10 до 30 разів. Під процесуальним керівництвом прокуратури міста Тернополя здійснювалася вся операція із затримання цієї злочинної групи, встановлення їхніх зв’язків, документування діяльності. Скажу, що кількість рецептів, виписана лікарем, сягає не однієї тисячі. А за препаратами їздили навіть у сусідні районні центри, коли в тернопільських аптеках його не виявлялося. Зараз усі порушники знаходяться під вартою та чекають завершення слідства. Ми готуємо матеріали до суду, де і буде встановлено міру покарання. Це може бути до 10 років позбавлення волі.
   – Чи вдалося відновити пошкоджені під час лютневих погромів майно та документацію прокуратури області й міста?
   – Тут ми працюємо з подвійними зусиллями. Я, як прокурор області, свою увагу більше зосереджую на матеріальному відновленні діяльності прокуратури. Звісно, про капітальний ремонт говорити не доводиться, але в міру наших можливостей приводимо приміщення до належного вигляду. А от слідчі, процесуальні керівники зосередилися на відновленні втрачених документів та кримінальних проваджень. На нові опитування свідків, учасників подій, документування йде доволі багато часу і це робиться паралельно із розслідуванням нових проваджень. Думаю, що до кінця року ми відновимо все, що можливо відновити.
   "Номер один"
 
   Довідка
   52-03-33 – гаряча лінія прокуратури Тернопільської області.
 
 
 

кількість переглядів: 9367