Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.03.2016

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності органів прокуратури Тернопільської області у 2015 році

   Органами прокуратури Тернопільської області упродовж 2015 року вживалися системні заходи, спрямовані на ефективну реалізацію покладених законом функцій та завдань.
   Так, у 2015 році органами прокуратури області застосовувалися можливості колегіального обговорення найбільш актуальних питань додержання законності для підвищення ефективності прокурорської та слідчої діяльності.
   На координаційній та спільній нарадах керівників правоохоронних органів узгоджено спільні заходи, спрямовані на протидію злочинності та корупції в області.
   Низку актуальних питань, які потребували прокурорського втручання, розглянуто на трьох міжвідомчих нарадах під головуванням керівництва прокуратури області за участі керівників правоохоронних органів, органів влади та контролю.
   З метою оперативного обговорення проблемних питань прокурорсько-слідчої діяльності під головуванням прокурора області проведено з прийняттям рішень та визначенням конкретних заходів 36 оперативних нарад.
   З набранням чинності нового Закону України «Про прокуратуру» розпочато процес системного реформування органів прокуратури України. На виконання вказаного Закону проведено чотири етапи конкурсу на зайняття адміністративних посад у місцевих прокуратурах. З 15 грудня 2015 року розпочали діяльність Кременецька, Теребовлянська, Тернопільська та Чортківська місцеві прокуратури.
   Структура кримінальних правопорушень та стан їх розкриття: у 2015 році рівень злочинності у Тернопільській області на 10 тис. населення один із найнижчих у державі.
   На території області обліковано 7195 кримінальних правопорушень. Понад чверть кримінальних правопорушень належить до категорії тяжких та особливо тяжких.
   За об’єктом посягання найбільшу питому вагу становлять злочини проти власності (58,5%), проти життя та здоров’я (12,6%), у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів (5,1%), проти безпеки руху та експлуатації транспорту (4%), у сфері службової діяльності (3,4%).
   Завдяки вжитим заходам вдалося забезпечити високий рівень розкриття кримінальних правопорушень. За результатами досудового розслідування розкрито 3628 кримінальних правопорушень.
   Стан прокурорського нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції: упродовж 2015 року працівниками оперативних підрозділів Національної поліції в області при здійсненні оперативно-розшукової діяльності загалом забезпечено додержання вимог Конституції України, Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», Кримінального процесуального кодексу України, відомчих інструкцій та наказів.
   У 2015 році забезпечено швидке, повне та неупереджене розслідування кримінальних проваджень. З числа скерованих до суду обвинувальних актів 31 – про корупційні правопорушення, 85 – вчинені у бюджетній системі, 4 – у складі організованих злочинних угруповань та 6 – у сфері земельних відносин.
   Забезпечено відшкодування збитків у закінчених розслідуванням кримінальних провадженнях. Упродовж 2015 року відшкодовано 20 131 тис. грн. На 8,7% суми завданих збитків пред’явлено позови у кримінальних провадженнях.
   Упродовж минулого року за ст.336 КК України (ухилення від призову за мобілізацією) розпочато 226 кримінальних проваджень, у яких досудове розслідування здійснювалося територіальними органами поліції. З них – 52 скеровано до суду з обвинувальними актами.
   Стан боротьби з організованою злочинністю та протидії корупції: правоохоронними органами області знешкоджено 5 організованих груп, якими вчинено понад 190 злочинів. З них, 2 групи щодо незаконного обігу наркотиків, 1 - шахрайства, 1 – з корумпованими зв’язками, 1 – торгівлі людьми.
   Упродовж минулого року судами постановлено 3 обвинувальні вироки, якими учасників організованих груп засуджено за вчинені злочини, у тому числі 4 осіб – до реального позбавлення волі.
   Вжитими координаційними заходами активізовано протидію корупційним злочинам. Загалом, минулого року до суду скеровано 56 обвинувальних актів. За вчинення корупційних злочинів викрито 61 особу.
   Вжито заходів до підвищення рівня судової репресії за вчинення корупційних злочинів. Уже щодо п’ятьох осіб набрали законної сили вироки, якими їх засуджено до реального позбавлення волі з конфіскацією майна. Ще щодо п’яти осіб постановлені вироки судами першої інстанції у листопаді-грудні 2015 року та їх засуджено до реальної міри покарання.
   Проведено роботу з викриття фактів адміністративно-караної корупції. Впродовж 2015 року скеровано для розгляду до суду 79 протоколів про корупційні правопорушення. Судами до відповідальності притягнуто 63 особи.
   Стан прокурорського нагляду за додержанням законів слідчими підрозділами Державної фіскальної служби України та органами Служби безпеки України: прокуратурою області упродовж 2015 року здійснювалось процесуальне керівництво у 140 кримінальних провадженнях, розслідуваних слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області. Сума збитків у закінчених кримінальних провадженнях становить 9201 тис. грн., з яких відшкодовано 6947 тис. гривень. Разом з тим, з метою відшкодування збитків накладено арешт на майно в сумі 4100 тис. гривень.
   Прокуратурою області упродовж 2015 року здійснювалось процесуальне керівництво у 49 кримінальних провадженнях, розслідуваних Управлінням Служби безпеки України в Тернопільській області. До суду направлено 6 кримінальних проваджень з обвинувальними актами стосовно 7 осіб, у тому числі 2 провадження – з угодами про визнання винуватості.
   Стан досудового розслідування в органах прокуратури: упродовж 2015 року слідчими органів прокуратури розслідувалось 255 кримінальних проваджень. До суду направлено 28 кримінальних проваджень стосовно 35 осіб, у тому числі – 19 кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення, вчинені працівниками правоохоронних органів. Із вказаної кількості: 10 – стосовно працівників Національної поліції, 4 – лісової охорони, 1 – податкової служби, а 4 – працівників інших органів, що здійснюють правозастосовні або правоохоронні функції.
   Судами у минулому році за участю працівників відділу розглянуто 8 проваджень, за результатами розгляду яких засуджено 6 осіб (3 – за тяжкі злочини).
   Стан організації участі у кримінальному провадженні в суді: органами прокуратури області вжито низку заходів щодо забезпечення належного підтримання державного обвинувачення у судах, апеляційного та касаційного оскарження незаконних судових рішень.
   Упродовж 2015 року судами області за участі прокурорів розглянуто 2175 кримінальних проваджень. З яких 1392 – з постановленням вироку, у тому числі 303 – на підставі угод (148 – про примирення, 155 – про визнання винуватості).
   Приділялась увага забезпеченню реагування прокурорів на неправосудні судові рішення.
  Стан представництва інтересів громадян або держави в суді: представницькі повноваження прокурорами застосовувалися на усіх напрямах прокурорської діяльності.
   Загалом у 2015 році органами прокуратури області пред’явлено позовів на загальну суму 77 млн. гривень. Судом задоволено позовні заяви на суму 113,9 млн. грн., закрито за добровільною сплатою справи на суму 3,2 млн. гривень. В провадженні судів перебувають позови на загальну суму 15,4 млн. гривень.
   Реально виконано судових рішень, постановлених у справах за позовами прокурорів, на загальну суму понад 36,4 млн. гривень (понад 100%).
   Стан організації діяльності органів прокуратури щодо захисту прав і свобод дітей: органами прокуратури області вживалися заходи на захист прав дітей як у кримінальних провадженнях, так і поза межами кримінального судочинства.
   Упродовж 2015 року органами прокуратури області в інтересах дітей пред'явлено більше півсотні позовів на суму більше 2,5 млн. грн., з яких 1,7 млн. грн. вже відшкодовано.
   Окрім того, забезпечено участь прокурорів у розгляді судами 176 справ у сфері охорони дитинства. За результатами їх розгляду поновлено права щонайменше 745 дітей.
   Стан прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та застосуванні заходів примусового характеру: упродовж 2015 року органами прокуратури області вжито низку додаткових заходів, що сприяли посиленню нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах виконання покарань, попереднього ув’язнення, застосування заходів примусового характеру, у тому числі – адміністративного впливу за адміністративні правопорушення.
   За наслідками перевірок протягом 2015 року внесено та розглянуто 429 документів прокурорського реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 314 службових осіб.
   Стан міжнародно-правового співробітництва: упродовж 2015 року прокуратурою області розглянуто 32 запити у сфері міжнародного співробітництва під час кримінального провадження, що надійшли від компетентних органів іноземних держав, з яких 16 – про виконання процесуальних дій, 16 - про кримінальне переслідування особи.
   Стан організації роботи з розгляду і вирішення звернень та особистого прийому: за 2015 рік органами прокуратури вирішено 2,8 тис. звернень, з яких 180 – від народних депутатів України. Із загальної кількості вирішених 62% становлять скарги з питань досудового розслідування, 4,4% – представництва інтересів громадян та держави в суді, 2% – з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства, менше одного відсотка – з питань захисту прав дітей, з питань участі у кримінальному провадженні в суді, та з питань додержання законодавства при виконанні рішень судів та інших органів.
   За належністю до органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та державного контролю скеровано понад 2,9 тисячі звернень. Задоволено 36 звернень.
   На особистому прийомі прийнято майже 1000 заявників, у тому числі 15 в’язнів. Керівниками прокуратури прийнято 587 громадян, з них 259 – особисто прокурором області.
   Стан забезпечення доступу до публічної інформації: упродовж 2015 року до органів прокуратури області надійшов 141 запит на інформацію, з них 116 –розглянуто, 25 – надіслано іншим розпорядникам. За результатами розгляду вказаних запитів 73 запитувачам надано інформацію, 38 – роз’яснення, 5 запитувачам – відмовлено в надані інформації.


   Прокуратура Тернопільської області

кількість переглядів: 833