Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.05.2014

Життєвий шлях Мазуркевича А.І.

Нарис про Мазуркевича А.І.

В органах прокуратури Тернопільської області в 1951-1975 роках працював старший радник юстиції кандидат юридичних наук Мазуркевич Андрій Іванович.

    Нелегкий життєвий шлях Андрія Івановича розпочався 25 жовтня 1923 року в с.Вороблик Королевський Краснянського повіту Краковського воєводства (нині територія Польщі) в сімї селянина.

        В 1937 році помирає батько – єдиний годувальник сімї, і в цьому ж році Андрій Іванович розпочинає навчання в 1 класі школи. Матеріальне становище сімї, в якій окрім малолітнього Андрія Івановича було ще 2 доньки, було наскільки тяжким, що йому довелось покинути навчання після 7 класу та залишитись працювати в сільському господарстві біля матері. Однак, бажання навчатись було наскільки великим, що невдовзі, це стане «навязливою» ідеєю, позбутися якої він не зможе ще довгі роки.

     У вересні 1944 року призваний в ряди Радянської Армії, де з честю виконував свій громадянський обов’язок у визволенні рідної землі від фашистських загарбників в 121 стрілковій дивізії 705 стрілкового полку 4-го Українського фронту. За проявлену ініціативу в розгромі німецьких окупантів нагороджений медаллю «За відвагу». В березні 1945 року був тяжко поранений та направлений до м. Гайсина Вінницької області на лікування

     Ще в роки війни, матір Андрія Івановича і 2 сестри переїжджають жити до с. Підгайчики Теребовлянського району Тернопільської області, куди він і повернувся після закінчення війни. В грудні 1945 року влаштувався на роботу завідуючим клубом в с. Підгайчики. Це по-своєму були нелегкі роки відбудови, однак Андрій Іванович не полишає думки про навчання.

     В січні 1947 року комсомольською конференцією був обраний на посаду завідуючого відділу кадрів і організаційної роботи Теребовлянського РКЛКСМУ, а у вересні 1949 року направлений на навчання у Львівську юридичну школу, яку закінчив в 1951 році. Після закінчення навчання призначений на посаду слідчого Пробіжнянського району Тернопільської області.

     Далі була робота на посаді прокурора Бучацького, Бережанського, Борщівського та Монастириського районів, навчання у Львівському ордена Леніна університеті ім. І. Франка, захист кандидатської дисертації при інституті прокуратури СССР.

     Бажання навчатись, у Андрія Івановича напевне залишилось ще з дитячих років, коли він був позбавлений цього, заради нелегкої праці, щоб прогодувати рідних сестер і маму.

     За сумлінне виконання службових обов’язків неодноразово нагороджувався прокурором області, прокурором РСР, Генеральним прокурором України. Зокрема, наказом Генерального прокурора України від 12 квітня 2010 року нагороджений нагрудним знаком «Почесний працівник прокуратури України».

     З нагоди 90-річчя від дня народження наказом Генерального прокурора України від 15 жовтня 2013 року нагороджений нагрудним знаком «За довготривалу бездоганну службу в органах прокуратури».

     Загальний стаж роботи в органах прокуратури Мазуркевича А.І. складає 24 роки.

    Переживши жахливу сторінку своєї біографії – німецько-фашистську окупацію, отримавши поранення та інвалідність, Андрій Іванович зумів знайти своє місце в суспільстві, завоювати повагу громадян, побудувати кар’єру в органах прокуратури. Відповідаючи на запитання, чи змінився його характер, вдача за роки війни, він відповідав, що немає страшнішого на землі, ніж бачити смерть людей, незалежно від того, під яким прапором вони воюють.

     13 березня 2014 року Андрія Івановича не стало.

     Працівники органів прокуратури Тернопільської області згадують його як душевну, чуйну людину, відданого справі працівника, доброго товариша.




Відділ роботи з кадрами прокуратури Тернопільської області.

кількість переглядів: 1212