Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.09.2013

Геннадій Мовчан: «На Тернопільщині зареєстровано найменше у державі кримінальних правопорушень»

Органами прокуратури Тернопільської області вжито низку заходів щодо забезпечення додержання конституційних прав і свобод громадян та законних інтересів держави, відшкодування завданих збитків, притягнення винних до встановленої законом відповідальності.

Про це розповів на прес-конференції прокурор Тернопільської області Геннадій Мовчан

 

З початку року проведено понад 2700 перевірок, за результатами яких розпочато 90 кримінальних проваджень. Дві третини з них направлено до суду, в тому числі 38 з обвинувальним актом. Розглянуто 2709 подань, скасовано 677 незаконних актів органів влади та місцевого самоврядування, контролюючих органів, притягнуто до відповідальності 1819 посадових осіб органів влади та місцевого самоврядування, з них 729 – представники контролюючих служб, відшкодовано понад 45 млн. грн., у т.ч. 2,8 млн. грн. до бюджету, пред’явлено позови на суму 13,8 млн. грн.
– Окремо хотів би зупинитися на діяльності контролюючих органів, які ще не в повній мірі належним чином виконують покладені на них державою повноваження, що зумовлює порушення прав і законних інтересів громадян та держави. Питома вага притягнутих до відповідальності посадовців контролюючих органів за незаконні дії склала 39%. А кожне друге кримінальне провадження скеровано до суду з обвинувальним актом, – зазначив Геннадій Мовчан.
Одним з пріоритетних напрямків у роботі прокуратури є захист прав громадян на оплату праці, соціальне, пенсійне забезпечення. Тільки за втручанням прокуратури у червні-липні відбулось зменшення заборгованості з заробітної плати на 1,3 млн. грн. А взагалі з початку року за документами прокурорського реагування відшкодовано заборгованих майже 11,5 мільйона.
Особлива увага приділяється прокуратурою області щодо погашення заборгованості юридичними особами за спожиті енергоносії. Як наслідок, за документами прокурорського реагування заборгованість за газ у липні зменшилася  на 6,8 млн. грн., а за теплову енергію з початку року відшкодовано понад 20 млн. грн.
Однією з основних задач у діяльності органів прокуратури залишається дотримання законності у сфері охорони довкілля. За матеріалами проведених 223 перевірок скасовано 272 незаконних акти. До відповідальності притягнуто 260 осіб, з яких 70% склали посадовці органів контролю (180).
Також пріоритетним завданням у роботі прокуратури області є належна реалізація чинного кримінального процесуального законодавства.
– Завдяки професійному процесуальному керівництву координації в діях правоохоронців області за вказаний період зареєстровано найменше у державі кримінальних правопорушень - 8649. Рівень злочинності на 10 тисяч населення склав 36,3 (по державі цей показник – 103,5), - зауважив обласний прокурор і додав: -Більше як вдвічі зменшилась кількість скоєних в області умисних вбивств (з 14 до 6 у порівнянні з відповідним періодом минулого року), по всіх встановлено особи, які скоїли злочин.
Внаслідок вжитих прокуратурою області спільно з правоохоронними органами заходів упродовж 2013 року розпочато 55 кримінальних проваджень про корупційні кримінальні правопорушення, 32 скеровано з обвинувальними актами до суду. Серед притягнутих до кримінальної відповідальності 5 правоохоронців, 1 митник, 2 працівники державної виконавчої служби, у тому числі начальник районного відділу державної виконавчої служби, керівник відділу реєстраційної служби органу юстиції, заступник керівника відділу районної ради, три керівники органів місцевого самоврядування, посадові особи юридичних осіб публічного права.
 
За матеріалами газети "Номер один"

кількість переглядів: 1666