Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.04.2013

На актуальних напрямках («Вільне життя плюс», №25 від 29.03.2013 р.)

Під головуванням прокурора області Геннадія Мовчана відбулося розширене засідання колегії прокуратури. На ньому за участю представників органів державної влади, місцевого самоврядування та органів контролю області обговорено стан дотримання законодавства щодо захисту прав дітей-інвалідів та дітей з вадами розвитку, а також питання земельних відносин.

   Прокурор області наголосив, що захист прав дітей-інвалідів — один із основних напрямків діяльності прокуратури. Нині на Тернопіллі проживає близько 4,5 тисячі дітей-інвалідів, 10 відсотків з яких визнані інвалідами вперше. Проте системна робота щодо їх реабілітації та соціального захисту з боку установ і закладів, які повинні постійно опікуватись правами дітей, відсутня, а відповідні державні та регіональні програми виконуються формально. Такі діти, як засвідчили прокурорські перевірки, ще не в повному обсязі забезпечені технічними пристосуваннями та не мають можливості отримати повноцінну реабілітацію і відповідну освіту. Лише за втручання прокуратури цьогоріч забезпечено необхідними технічними пристосуваннями більше сотні дітей-інвалідів, 32 з них охоплено індивідуальним навчанням.
   «Прокуратура дала принципову оцінку діяльності органів контролю. За документами реагування ініційовано притягнення до відповідальності 73 службовців», — повідомив Геннадій Мовчан. Щоб діти з особливими потребами відчували всебічну захищеність, розв’язання проблем їхнього соціального захисту має бути пріоритетним напрямом діяльності не лише прокуратури, а необхідна скоординована діяльність органів державної влади, місцевого самоврядування та органів контролю. Колегія визначила заходи, спрямовані на захист гарантованих державою прав дітей-інвалідів та дітей з вадами розвитку.
   Також розглянуто питання захисту інтересів держави у сфері земельних відносин. Як зазначив прокурор області, торік і з початку 2013-го за результатами наглядової діяльності прокурорів виявлено 18 кримінально-караних діянь, провадження за 11 з них скеровано до суду. Скасовано 562 незаконні акти, до відповідальності притягнуто 232 особи, відшкодовано більше 2,5 мільйона гривень, у тому числі майже 2 мільйони — до бюджету. «Проте стан законності у сфері земельних правовідносин ще не повною мірою відповідає вимогам сьогодення. Набули поширення факти порушень вимог земельного законодавства при наданні у власність і оренду земельних ділянок, а також самовільного зайняття та використання земель. Завдяки вжитим органами прокуратури заходам державі й територіальним громадам повернуто 607 гектарів земель», — констатував Геннадій Мовчан. Він акцентував на необхідності посилення прокурорського нагляду в сфері земельних відносин.
 

кількість переглядів: 74948