Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.03.2021

Відсутність права в'язнів на своєчасний лікарський огляд та лікування прирівнюється до тортур

Обласною прокуратурою приділяється постійна увага питанням медичного обслуговування в’язнів.

    Так, під час проведення перевірки з цих питань з’ясовано, що у КНП «Збаразька центральна лікарня» Збаразької міської ради  та КНП «Чортківська центральна міська лікарня» Чортківської міської ради фактично не утворено лікарсько-консультативні комісії для проведення у разі потреби медичних оглядів засуджених до позбавлення волі.
    Відсутність комісій позбавляє можливості засуджених, які захворіли  тяжким захворюванням, що перешкоджає подальшому відбуванню покарання на проведення своєчасного лікарського огляду з даного приводу та подання до суду відповідних документів для звільнення їх за хворобою в порядку, передбаченому ст. 84 КК України.
    Таке порушення прав засуджених на охорону здоров’я Європейським судом з прав людини трактується як тортури.
На усунення виявлених порушень головним лікарям зазначених закладів охорони здоров’я внесено вказівки з вимогою створити відповідні комісії  та внести зміни до Положень про ЛКК, передбачивши медичний огляд засуджених з метою встановлення наявності (відсутності) захворювання, що перешкоджає подальшому відбуванню покарання, за результатом якого складати висновок відповідної форми.

кількість переглядів: 1416