Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.07.2019

У прокуратурі Тернопільської області підведено підсумки роботи за І півріччя 2019 року

17 липня 2019 року під головуванням прокурора області В‘ячеслава Перча відбулася оперативна нарада, на якій обговорено результати роботи органів прокуратури області у І півріччі 2019 року, визначено основні завдання на наступний період.

У роботі наради взяли участь перший заступник та заступники прокурора області, керівники структурних підрозділів апарату прокуратури області та їх заступники, керівництво та начальники відділів місцевих прокуратур.
Завдяки злагодженій роботі апарату прокуратури області та місцевих прокуратур у виконанні покладених на прокуратуру завдань і функцій, вдалося досягнути певних позитивних результатів.
Вжитими заходами не допущено погіршення стану злочинності та забезпечено значно нижчий від загальнодержавного рівень злочинності на         10 тисяч населення.
 Відбулось зменшення загальної кількості особливо тяжких та тяжких злочинів. На чверть менше вчинено умисних вбивств, на третину – умисних тяжких тілесних ушкоджень, у тому числі зі смертельними наслідками. Вжитими заходами покращено стан розкриття кримінальних правопорушень.
У провадженні слідчих територіальних органів поліції перебувало 9802 кримінальних провадження, з яких у 5092 розслідування розпочато у звітному періоді.
Із закінчених кримінальних проваджень 1355 направлено до суду з обвинувальними актами, 14 – з клопотаннями про застосування примусових заходів медичного характеру та 21 – з клопотаннями про звільнення особи від кримінальної відповідальності.
Судами області за участі прокурорів розглянуто 1111 кримінальних проваджень, з яких 575 – з постановленням вироку, у тому числі 221 – на підставі угод (143 – про примирення, 78 –  про визнання винуватості).
Забезпечено принципове реагування на порушення прав затриманих, ув’язнених і засуджених.
За результатами представницької діяльності прокурорами у сфері земельних відносин  пред’явлено позовів на суму понад 168 млн грн, судами задоволено та добровільно відшкодовано понад 68 млн гривень.  У сфері охорони дитинства з цих питань задоволено позовних вимог на суму 15 млн грн, державі повернуто 97 га земель.
Прокурорами вирішено понад 600 звернень, більша половина яких – з питань досудового розслідування. На особистому прийомі прийнято майже 250 громадян.
Водночас найближчим часом належить спрямувати додаткові зусилля на вирішення низки невідкладних проблемних питань, забезпечення виконання визначених законодавством функцій.
Занепокоєння викликає значний ріст кількості правопорушень проти безпеки руху та експлуатації транспорту, у тому числі на три чверті тих, що спричинили смерть потерпілих.
Привертає увагу збільшення кількості скоєних неповнолітніми правопорушень.
Стурбованість викликає зниження ефективності протидії правоохоронними органами області торгівлі людьми та злочинам у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, насамперед, пов’язаних з їх збутом.
Потребує покращення стан реалізації матеріалів та використання даних оперативно-технічних заходів у кримінальному провадженні оперативними підрозділами органів поліції та фіскальної служби.
Поряд з цим, як відзначив прокурор області, і в подальшому прокурорам необхідно зосередитись насамперед на вявленні зловживань під час використання бюджетних коштів, у сфері лісо- та надрокористування, у галузі земельних правовідносин та продовжувати наступальну роботу щодо протидії кримінальним правопорушенням з ознаками корупції.        
На проблемних питаннях у роботі органів прокуратури акцентував увагу перший заступник прокурора області Микола Голомша та заступники прокурора області Ігор Топилко та Олег Гладкий.
Окремі керівники місцевих прокуратур та їх заступники надали пояснення щодо забезпечення належної роботи очолюваних колективів.

Прес-служба прокуратури
Тернопільської області

кількість переглядів: 1648