Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.04.2014

На Тернопільщині на захист інтересів держави цьогоріч прокурори пред’явили до суду позови на суму понад 12 млн. грн.

Про стан застосування представницьких повноважень прокурорів щодо захисту інтересів держави йшлося 29 квітня 2014 року на розширеному засіданні колегії наглядового відомства під головуванням прокурора Тернопільської області Юрія Гулкевича.

   Як зазначив прокурор області Юрій Гулкевич, сфера представницьких повноважень щодо захисту інтересів держави у суді становить важливу функціональну складову діяльності прокуратури.
   Зміни, внесені до Закону України «Про прокуратуру» та оновлене процесуальне законодавство, відкрили нові перспективи та надали нові орієнтири у здійсненні конституційної функції по представництву інтересів держави.
   На застосуванні прокурорами повноважень щодо здійснення представництва інтересів держави у судах та при виконанні судових рішень детально зупинився у своїй доповіді перший заступник прокурора області Василь Шаравара.
   Василь Шаравара відзначив, що упродовж 2013-2014 років органи прокуратури провели значну роботу на вказаному напрямі.
   Зокрема, у минулому році прокурори пред’явили до суду позовів на суму 72,1 млн. грн., що у 2,8 разів більше, ніж за аналогічний період 2012 року.
   Упродовж I кварталу 2014 року на захист інтересів держави пред’явлено до суду позови на суму понад 12 млн. грн., з них суди задоволили на суму 10,4 млн. гривень.
   Підвищено ефективність реалізації прокурорами представницьких повноважень на захист інтересів держави при виконанні судових рішень. У 2013-2014 роках забезпечено реальне виконання рішень судів за позовами прокурорів в інтересах держави понад 100%.
   Зокрема, у 2013 році реально виконано рішень судів за позовами прокурорів вказаної категорії на 26,3 млн.грн., у 2014 році стягнуто 6 млн. гривень.
   Колегія відзначила, що вцілому прокурори вживають системні заходи, спрямовані на удосконалення та підвищення ефективності представницької діяльності на захист інтересів держави від неправомірних посягань, насамперед, у бюджетній сфері, з питань державної та комунальної власності, ПЕК, охорони навколишнього природного середовища, відшкодування збитків, заподіяних злочином. Вжиті організаційно-практичні заходи позитивно вплинули на результати представницької діяльності.
   Водночас, зміни до законодавства з питань представницької діяльності вимагають визначення шляхів подальшого її удосконалення, передусім, виключення практики підміни функцій органів влади та контролю, досягнення якісного кінцевого результату, недопущення незаконного заволодіння землями, які знаходять у власності держави та громадян.
   «Реалії сьогодення вимагають від нас переглянути все, що ми робили до цього і розробити нові стратегію і тактику здійснення представницької діяльності, як конституційної функції. Це не легкий шлях, але ми повинні його пройти», - констатував прокурор області.
   Рішенням колегії визначено низку спільних заходів, спрямованих на підвищення ефективності застосування представницьких повноважень прокурорів щодо захисту інтересів держави.

   Прес-служба прокуратури Тернопільської області


кількість переглядів: 1266