Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.06.2013

Геннадій Мовчан: "Пасажирські перевезення – на постійному контролі" ("Вільне життя плюс" від 07.06.2013)

Транспортна галузь — одна з найскладніших, оскільки стосується чи не найбільшої кількості громадян України. За перший квартал пасажирським автомобільним транспортом скористалося більше 15 мільйонів чоловік. Тому прокуратура області здійснює постійний контроль за дотриманням вимог законів України «Про автомобільний рух», «Про дорожній рух» та іншого законодавства в сфері транспорту, працюючи, насамперед, на запобігання можливим нещасним випадкам та гарантування належної безпеки для громадян.

Про те, з якими результатами завершилась перевірка у сфері автоперевезень, розмовляємо з прокурором Тернопільської області Геннадієм МОВЧАНОМ.

— Геннадію Володимировичу, багато чуємо про різні трагедії на дорогах, але, напевне, тільки вам відомо, яку копітку роботу проводять прокурори, щоб закони України виконувалися в повному обсязі, запобігаючи порушенням, що можуть коштувати людям життя.

— Справді, всі ми користуємось громадським транспортом і, коли сідаємо в автобус, то віддаємо в руки водію наше життя та життя наших рідних. Тому прокуратура постійно здійснює перевірки щодо дотримання законодавства в сфері пасажирських перевезень та безпеки руху на дорозі, принципово реагує в разі виявлення порушень, винних притягує до відповідальності.

— То розкажіть, будь ласка, кого перевіряли і що виявили.

— Перевірку проводили відповідно до плану роботи Генеральної прокуратури, охопивши всі структури, причетні до організації та контролю у сфері автоперевезень. До уваги брали діяльність за 2012 — перший квартал 2013 років. Виявлено факти порушення вимог законодавства в діяльності управління Укртрансінспекції в області. Незважаючи на те, що це управління за вказаний період провело понад 160 перевірок та задокументувало 229 фактів нелегальних перевезень пасажирів, питання легальності в діяльності перевізників залишається актуальним. А це не тільки відсутність надходжень передбачених коштів до бюджету, а й, у першу чергу, питання безпеки кожного пасажира, який користувався транспортом, що в деяких випадках не мав права виїжджати на маршрут.

— Чи всі автобуси, що курсують територією нашої області, мають право і відповідні дозволи на перевезення пасажирів?

— На жаль, ще трапляються порушення законодавства. Скажімо, під час перевірки викрито двох осіб, які на Привокзальному майдані обласного центру на своїх транспортних засобах здійснювали перевезення пасажирів до Івано-Франківська, не маючи на це відповідної ліцензії. Їх притягнуто до адміністративної відповідальності. Зверну увагу на те, що підприємці сплачують штрафи ще до моменту винесення постанови про їх застосування. Це свідчить про формальність у підході до перевірки з боку управління Укртрансінспекції та ставить під сумнів повноту й всебічність встановлення обставин розгляду справи.

— А чи мають перевізники достатню кількість транспорту, щоб належно надавати послуги в разі поломок автобусів? Чи всі вони внесені в дозвільні документи? Адже дуже часто люди скаржаться, що автобус не вийшов у рейс.


— Під час перевірок встановлено 11 фактів відсутності ліцензійних карток, свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів або тимчасових талонів у перевізників на внутрішньообласних маршрутах. Усі ці порушення стали можливими через недостатній контроль з боку головного управління розвитку інфраструктури обласної державної адміністрації, яка, в свою чергу, і є замовником послуг на перевезення пасажирів. Крім того, на міжобласних маршрутах загального користування встановлено 14 випадків використання транспортних засобів, не зазначених в дозвільних документах.

З метою запобігання таким порушенням прокуратура області внесла подання до управління Укртрансінспекції з вимогою ініціювати перед Державною інспекцією України з безпеки на наземному транспорті питання про анулювання 14 дозволів. До речі, цьогоріч з аналогічних підстав анульовано дозвіл одному публічному акціонерному підприємству на маршрут Тернопіль—Червоноград. Також у ході перевірки виявлено факти невиконання перевізниками своїх зобов’язань щодо регулярного забезпечення маршрутів транспортом. Встановлено, що окремі з них зривають графіки, чим порушують і права громадян, що призводить до скарг на відсутність транспортного сполучення. Зокрема, торік на маршруті Тернопіль—Курники перевізником зірвано 314 рейсів, на маршруті Тернопіль—Дзвиняча — 287, Тернопіль—Гусятин — 143, Тернопіль—Підгайці — 181. Аналогічні порушення зафіксовано й на інших внутрішньообласних маршрутах.

Також викрито порушення і при використанні вантажного транспорту. Скажімо, задокументовано, що із 172 одиниць вантажних автомобілів 46 не відповідали нормам, у тому числі 3 перевищували вагові параметри.


Розмову вела Людмила ГОРБАЧЕВСЬКА
 

кількість переглядів: 75101