Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.07.2016

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності органів прокуратури Тернопільської області у І півріччі 2016 року

   В умовах законодавчих змін та напруженої соціально-політичної ситуації у державі органами прокуратури Тернопільської області вживалися системні заходи, спрямовані на ефективну реалізацію покладених законом функцій та завдань.
   Для підвищення результативності прокурорської та слідчої діяльності застосовувалися можливості колегіального обговорення найбільш актуальних питань додержання законності.
   На спільній нараді керівників правоохоронних органів обговорено стан протидії злочинності, в тому числі в її організованих формах. Рішенням наради узгоджено спільні заходи, спрямовані на протидію злочинності в області.
   З метою оперативного обговорення проблемних питань прокурорсько-слідчої діяльності під головуванням прокурора області проведено з прийняттям рішень та визначенням конкретних заходів понад два десятки оперативних нарад.
   Вживалися заходи щодо підвищення якості та ефективності планування роботи прокуратури області. До планів роботи включалися найбільш важливі заходи з урахуванням стану законності та правопорядку на території області та з пріоритетних напрямів прокурорської діяльності.
   Відтак, органами прокуратури Тернопільської області упродовж І півріччя 2016 року проведено роботу з метою забезпечення належної реалізації повноважень прокурорів відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України та виконання завдань поза межами кримінального судочинства.
   Загалом забезпечено ведення єдиного обліку кримінальних правопорушень та прийнятих під час досудового розслідування рішень, оперативного контролю за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, аналізу стану та структури кримінальних правопорушень, вчинених у регіоні.
   З набранням чинності новим Законом України «Про прокуратуру» та внесеними до нього змінами триває процес системного реформування органів прокуратури України.

   Структура та стан розкриття кримінальних правопорушень
   Упродовж І півріччя 2016 року на території області обліковано 4152 кримінальні правопорушення проти 3987 за аналогічний період 2015 року.
   Рівень злочинності на 10 тис. населення один з найнижчих у державі - 38,8 (по Україні – 86,4).
   За об’єктом посягання найбільшу питому вагу становлять злочини проти власності (59%), проти життя та здоров’я особи (15,8%), проти безпеки руху та експлуатації транспорту (4,2%), проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян (4,3%).
   Зменшилась кількість фактів привласнення, розтрати чужого майна або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, злочинів у сфері господарської діяльності, проти громадського порядку та моральності, в тому числі хуліганств, злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, зловживання владою або службовим становищем.
   Вжитими координаційними заходами вдалося знизити рівень розбоїв, кількість яких у першому півріччі поточного року зменшилась на 39%, на 75% - вимагань, на 16% - шахрайств, на 18,5% - незаконних заволодінь транспортними засобами.
   Водночас, зросла загальна кількість злочинів проти власності (+15,5%), зокрема крадіжок (+26%), в тому числі удвічі крадіжок з квартир, грабежів (+45%), порушення правил безпеки руху або експлуатації транспорту (+18,5%), незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту (+12%).
   Завдяки вжитим заходам вдалося забезпечити високий рівень розкриття кримінальних правопорушень. За результатами досудового розслідування розкрито 1588 кримінальних правопорушень.

   Стан прокурорського нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції та органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність
   Упродовж шести місяців 2016 року працівниками оперативних підрозділів Національної поліції в області при здійсненні оперативно-розшукової діяльності загалом забезпечено додержання вимог Конституції України, Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», Кримінального процесуального кодексу України, відомчих інструкцій та наказів.
   Забезпечується нагляд за додержанням територіальними органами поліції законодавства при внесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинені кримінальні правопорушення.
   Упродовж І півріччя 2016 року у слідчих територіальних органів поліції перебувало 11836 кримінальних проваджень, з яких у 6340 провадженнях розслідування розпочато у звітному періоді.
   Упродовж І півріччя 2016 року відшкодовано майже 3 млн. грн. з 9,5 млн. грн., встановлених у кримінальних провадженнях, закінчених територіальними органами поліції. На 4% суми завданих збитків пред’явлено позови у кримінальних провадженнях (378 тис. грн.).
   В ході досудового розслідування процесуальними керівниками надано 2516 письмових вказівок.

   Стан боротьби з організованою злочинністю
  Завдяки вжитим скоординованим заходам поточного року вдалося досягнути певних результатів у боротьбі з організованою злочинністю, насамперед економічної спрямованості.
  За 6 місяців 2016 року знешкоджено дві організовані групи, якими вчинено 30 злочинів. До кримінальної відповідальності притягнуто 7 осіб, трьом з яких обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою, чотирьом – заставу.
   Упродовж І півріччя 2016 року судами області розглянуто три кримінальні провадження, у яких постановлено обвинувальні вироки та вісім учасників організованих груп засуджено за вчинені злочини, у тому числі 6 – до реального позбавлення волі. При цьому стан судової репресії становить 75% (торік – 58%).

   Стан прокурорського нагляду за додержанням законів слідчими підрозділами Державної фіскальної служби України, Служби безпеки України
   Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області закінчено 16 кримінальних проваджень, з яких 10 надіслано до суду (усі з обвинувальними актами).
   Сума збитків у закінчених кримінальних провадженнях становить 10 млн. 70 тис.грн. з яких відшкодовано 1 млн. 525 тис.гривень.
   Разом з тим, з метою відшкодування збитків накладено арешт на майно в сумі 20 млн. 70 тис.грн. та пред’явлено цивільних позовів на загальну суму 10 млн. 354 тис. гривень.
   У кримінальних провадженнях прокурором дано 20 письмових вказівок.
   З урахуванням ситуації, яка склалась у регіоні, органами Служби безпеки вживались заходи, спрямовані на виконання покладених на них завдань та функцій.
   Виявлено факти фінансування тероризму і сепаратизму, кримінальні правопорушення, пов’язані зі сприянням та участі в терористичних організаціях, викрито низку злочинів загальнокримінальної спрямованості.
   Упродовж І півріччя 2016 року слідчим відділом Управління СБУ в Тернопільській області здійснювалося розслідування у 37 кримінальних провадженнях. До суду направлено 5 кримінальних проваджень з обвинувальними актами стосовно 5 осіб, у тому числі 1 – про корупційне правопорушення.
   З початку року судом розглянуто 5 кримінальних проваджень.

   Стан досудового розслідування в органах прокуратури
   Упродовж 6 місяців 2016 року слідчими органів прокуратури розслідувалось 137 кримінальних проваджень. До суду у поточному році направлено 5 обвинувальних актів стосовно пʹяти осіб, з них один з угодою про визнання винуватості.
   Стан протидії корупції адміністративно-правовими засобами
  Спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції регіону проведено роботу з викриття фактів адміністративно-караної корупції. Так, у першому півріччі 2016 року направлено до суду 29 протоколів про правопорушення, пов’язані з корупцією.
   Найбільше правопорушень, пов’язаних з корупцією виявлено у сфері земельних відносин та в умовах реального конфлікту інтересів.
   Судами до відповідальності притягнуто 15 осіб, з них найбільше – депутатів місцевих рад (11), посадових осіб місцевого самоврядування (2), посадовців юридичних осіб публічного права (2).
   Органами прокуратури області вживаються заходи щодо виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень та притягнення до дисциплінарної відповідальності винних посадовців.
   Так, упродовж першого півріччя 2016 року внесено 28 подань в порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції». За результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 17 осіб, скасовано одне рішення сесії сільської ради із земельних питань, прийняте в умовах реального конфлікту інтересів.

   Стан організації участі у кримінальному провадженні в суді
   Впродовж поточного року судами області за участі прокурорів розглянуто 1022 кримінальних провадження. Взято участь у розгляді 655 проваджень з постановленням вироку, у тому числі 159 - на підставі угод (з них 121 - про примирення, 38 - про визнання винуватості).
   Приділялась увага забезпеченню реагування прокурорів на незаконні судові рішення. Унаслідок цього у області високим залишається рівень апеляційного реагування прокурорів на незаконні вироки у кримінальних провадженнях - 87,1% (по Україні - 86%).
   За апеляційними скаргами прокурорів скасовано 7 незаконних реабілітуючих рішень стосовно 8 осіб.

   Стан представництва інтересів громадян або держави в суді
   Прокуратурою Тернопільської області в цілому забезпечується виконання вимог Закону України «Про прокуратуру» від 14.10.2015 та наказу Генерального прокурора України №6гн-2015.
   Всього по області, з урахуванням позовів, пред’явлених на захист інтересів дітей та позовів про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями, у кримінальному судочинстві, у першому півріччі 2016 року відкрито провадження у справах на суму 163,4 млн. гривень.
   За результатами розгляду позовних заяв, в тому числі минулих років, судами задоволено 64 позови на суму понад 160 млн. грн., добровільно відшкодовано відповідачами кошти в сумі 98 тис. гривень.
   У провадженні судів перебуває 14 позовних заяв на суму 22,3 млн. гривень.
Упродовж першого півріччя 2016 року позови пред’явлено на захист інтересів держави від неправомірних посягань у бюджетній сфері, оподаткування, з питань державної та комунальної власності, охорони навколишнього природного середовища, стягнення коштів до фондів соціальної спрямованості, відшкодування збитків, заподіяних кримінальними правопорушеннями, тощо.
   З огляду на специфіку регіону та стан законності в області, основна увага органами прокуратури області приділялася застосуванню представницьких повноважень з питань земельних відносин.
   Так, у справах за позовами прокурорів вказаної категорії відкрито провадження на суму 156,2 млн. грн., що складає 95,6% від загальної суми у справах, за якими відкрито провадження. Задоволено у першому півріччі 2016 року із зазначених питань 8 позовів на суму 155,2 млн. грн., що становить майже 96,7% від загальної суми задоволених по області позовів.
   Вжитими заходами досягнуто ефективного виконання судових рішень за позовами прокурорів.
   Зокрема, за 6 місяців 2016 року за позовами прокурорів, реально виконано рішень суду на 181,1 млн. грн., що складає 91,7 % від суми 197,4 млн. грн., що підлягала стягненню.
   Активізовано роботу щодо реального виконання рішень судів у сфері земельних відносин, які виконано на 177,2 млн. грн., повернуто 91 гектар землі.

   Стан організації діяльності органів прокуратури щодо захисту прав і свобод дітей
   На території області спостерігається спад підліткової злочинності на 3,5%.
   Органами прокуратури області вжито заходів на захист прав дітей засобами представницького характеру.
   Упродовж поточного року підпорядкованими прокурорами у сфері охорони дитинства пред’явлено 6 позовів на суму понад 250 тис. гривень. Судами області задоволено 5 позовів на суму 2,9 млн. грн., виконано судових рішень на суму майже 0,5 млн. грн., повернуто 7 га землі, поновлено права 2 333 дітей. За наслідками здійснення представницької діяльності розпочато 2 кримінальні провадження. Прокурорами забезпечено участь у розгляді 25 справ у сфері охорони дитинства.
   Прокурори активно захищали житлові та земельні права дітей соціально-вразливих категорій. На виконання рішень судів здійснено державну реєстрацію речових прав неповнолітніх на нерухомість на суму майже 500 тис. гривень.

   Стан прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та застосуванні заходів примусового характеру
   Упродовж першого півріччя 2016 року органами прокуратури області вжито низку заходів, що сприяли посиленню нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах виконання покарань, попереднього ув’язнення, застосування заходів примусового характеру, у тому числі адміністративного впливу за адміністративні правопорушення.
   За наслідками перевірок внесено та розглянуто майже дві сотні документів прокурорського реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 109 службових осіб. Скасовано, приведено у відповідність три нормативних акти. Одного незаконно поміщеного засудженого звільнено з ДІЗО виправної колонії.
   Галузевим підрозділом прокуратури області внесено 34 документи прокурорського реагування, за результатами розгляду яких 37 службових осіб притягнуті до дисциплінарної відповідальності.
   На належному рівні забезпечено ефективність реалізації прокурорами повноважень при здійсненні нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення: внесено та розглянуто 56 документів реагування, до відповідальності притягнуто 31 службову особу, скасовано, приведено у відповідність два акти, внесено 4 апеляції на незаконні рішення суду щодо накладення адмінстягнення у виді громадських робіт.

   Стан міжнародно-правового співробітництва
   Упродовж 6 місяців 2016 року до органів прокуратури області надійшло 44 звернення компетентних органів інших держав з них: 32 – про виконання процесуальних дій в межах кримінального провадження та 12 – про перейняття кримінальних проваджень правоохоронними органами Тернопільської області.
   Усі міжнародні доручення про правову допомогу виконані повно та якісно. Строки виконання обґрунтовано продовжено по одному запиту. Не допущено безпідставних звернень з запитами про видачу (екстрадицію) осіб.

    Стан організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів
   Упродовж 6 місяців поточного року до органів прокуратури області надійшло понад дві тисячі звернень громадян, кожне друге з яких (1318) скеровано за належністю. До провадження прийнято 971 звернення, у тому числі 38 від народних депутатів України, задоволено 16 звернень.
   Впродовж поточного періоду в органах прокуратури на особистому прийомі прийнято 414 заявників, із них керівниками прокуратури – 156 (особисто прокурором області – 120).
   Керівництвом прокуратури області з метою особистого прийому здійснено 18 виїздів за місцем проживання громадян.
   Впродовж І півріччя 2016 року до органів прокуратури області надійшло 52 запити на інформацію. За результатами їх опрацювання 34 запитувачам надано інформацію (63%), 9 – роз’яснено норми чинного законодавства, що регулює питання забезпечення доступу до публічної інформації, 9 інформаційних запитів скеровано за належністю іншим розпорядникам.

   Прокуратура Тернопільської області

кількість переглядів: 865