Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.11.2015

Олександр Мартинюк провів прес-конференцію з актуальних питань прокурорської діяльності в умовах реформування відомства

Сьогодні, 26 листопада 2015 року, прокурор Тернопільської області Олександр Мартинюк провів прес-конференцію для представників центральних та регіональних засобів масової інформації, на якій йшлося про актуальні питання прокурорської діяльності в умовах реформування відомства.

   Керівник прокуратури області зазначив, що належно скоординована та наступальна робота правоохоронців по боротьбі зі злочинністю і корупцією дала свої позитивні результати. Рівень злочинності в області є одним з найнижчих у державі.
   – Актуальною в умовах сьогодення залишається протидія корупційним проявам, кримінальним правопорушення, пов’язаним з ухиленням від призову на строкову війську службу, виявлення та розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів на території області, – наголосив Олександр Мартинюк.
   Загалом з початку року до суду скеровано понад півсотні обвинувальних актів у кримінальних провадженнях про корупційні злочини, до кримінальної відповідальності притягнуто 71 особу.
   Серед притягнутих – 8 державних службовців, 7 міліціонерів, податківець, 4 посадовці органів місцевого самоврядування, 11 працівників лікувальних установ, у тому числі 3 головних лікарі, 2 службовці підрозділів ЗСУ та інші.
   Триває робота щодо виявлення фактів одержання неправомірної вигоди у великих розмірах.
   Для прикладу, у жовтні викрито працівника ГУ Держгеокадастру в області, який отримав неправомірну вигоду в сумі 200 000 гривень та 1 000 доларів США за сприяння у наданні підприємцю органом місцевого самоврядування дозволу на розміщення тимчасо
вої споруди для ведення підприємництва. Йому обрано запобіжний – тримання під вартою та водночас визначено заставу у розмірі понад 200 тис. гривень. Корупціонер відсторонений від займаної посади. Триває досудове розслідування. Незабаром обвинувальний акт буде скерований до суду.
   Вжито заходів до підвищення рівня судової репресії за вчинення корупційних злочинів – щодо 5 осіб уже набрали законної сили вироки, якими їх засуджен
о до реального позбавлення волі з конфіскацією майна.
   Окрім того, у листопаді до суду скеро
вано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом підробки та використання офіційного документа, фіктивного підприємництва та шахрайства, вчинене в особливо великих розмірах, за попередньою змовою групою осіб.
   Установлено, що громадянин України, використовуючи підроблений паспорт із вклеєною власною фотокарткою, придбав товариство з обмеженою відповідальності з метою здійснення фіктивного підприємництва. Надалі, уклавши відповідні договори з банківськими установами, отримав POS термінали та за попередньою змовою з іншими невстановленими особами, здійснив пон
ад 130 операцій перерахування коштів з карток іноземних банків, через рахунок ПАТ КБ «ПриватБанк», на рахунки товариств на загальну суму понад 12 млн. грн., чим завдав шкоди ПАТ КБ «ПриватБанк» на вказану суму. Під час досудового розслідування відшкодовано 11,4 млн. грн., до підозрюваного застосовано запобіжний захід тримання під вартою.
   Органами прокуратури області продовжується робота щодо здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, що залишається однією з конституційних функцій. Особлива увага приділяється протидії корупційним проявам серед працівників пенітенціар
ної служби.
   Не залишається поза увагою прокуратури і здійснення представництва інтересів громадянина або держави в суді. З початку року судами задоволено позовів
прокурорів на загальну суму майже 115 млн. грн. За прокурорського реагування повернуто 127 гектарів землі.
   Для прикладу, у жовтні рішенням господарського суду Тернопільської області задоволено позов прокурора Лановецького району до ТзОВ «Лановецьк
ий цукровий завод» про розірвання договору оренди та повернення державі земельної ділянки площею майже 75 га і вартістю 21 млн. гривень.
   Також, досягнуто ефективного виконання судових рішень за позовами прокурорів – на захист інтересів держави реально виконано рішень суду на 22 млн. гривень, до бюджету повернуто 5,3 млн. гривень.
   Прокурор області також проінформував
представників ЗМІ про реформування відомства.
   – Відповідно до Закону України «Про прокуратуру» замість 639 районних, міських та міжрайонних прокуратур у державі створюється лише 178 місцевих, – констатував Олександр Мартинюк. – У Тернопільській області з 15 грудня 2015 року функціонуватиме 4 місцеви
х прокуратури – Кременецька, Теребовлянська, Тернопільська та Чортківська. Процес формування місцевих прокуратур перебуває на завершальній стадії.
   Водночас, до зазначеного періоду продовжують виконувати завдання та функції прокуратури районів та міста.
   – Органи прокуратури області і надалі вживатимуть усіх, передбачених законом, заходів задля зміцнення законності, протидії злочинності та корупції у регіоні, – наголосив Олександр Мартинюк.
  Прес-служба прокуратури Тернопільської області


кількість переглядів: 2130