Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.07.2013

Історія прокуратури Тернопільської області

   Історія прокуратури Тернопільської області започаткована у грудні 1939 року. Саме тоді, після включення Західної України до складу СРСР, «для охорони соціалістичної законності, радянського суспільного і державного ладу, а також прав трудящих, гарантованих і закріплених Конституцією СРСР» були створені органи прокуратури краю.
   Указом Президії Верховної Ради СРСР від 4 грудня 1939 року створено Терно¬пільську область, до складу якої ввійшло 13 повітів. А в січні 1940 року замість них організовано 38 районів Міста Тернопіль, Кременець, Чортків віднесено до категорії міст обласного підпорядкування.
   В грудні 1939 року почалось форму¬вання органів радянської прокуратури. Призначено першим прокурором області Тищенка Олександра Федоровича, 1898 року народження, з середньою освітою, члена ВКП(б), уродженця села Григорівка Чернігівської області. Його попередня посада - помічник прокурора Чернігівської області. Заступником став Железняченко Степан Федорович, з середньою освітою, який до цього працював прокурором Білопільського району Сумської області.

   З приєднанням Західної України до УРСР стало чинним законодавство СРСР. Відповідно до постанови Ради Народних Комісарів від 22 квітня 1940 року «Про порядок застосування заходів кримінального і цивільного законодавства на території західних областей УРСР і БРСР» ті вироки і рішення колишньої польської держави, які на той час не були виконані, вже не підлягали до розгляду. За злочини, скоєні на території області до її входження до складу радянської держави, слід було притягувати до відповідальності правопорушників лише на підставах, передбачених Кримінальним та Кримінально-Процесуальним Кодексами УРСР. Майнові спори, незалежно від часу їх виникнення, підлягали розгляду в судових органах у відповідності з Цивільним та Цивільно-процесуальним Кодексами У PCP. Складність прокурорської роботи полягала в тому, що жителі краю зовсім не знали законів, котрими треба було керуватись у повсякденному житті, не завжди їх дотримувалися.
   Відповідно до звіту прокуратури області за 9 місяців 1940 року основними напрямками її діяльності було:
   - забезпечення вимог законодавства про націоналізацію;
   - правильність розподілу поміщицьких, церковних і монастирських земель;
   - контроль за підготовкою до виборів у Верховну Раду СРСР;
   - проведення посівної кампанії;
   - здійснення податкової політики з питань обов'язкових поставок і заготівель;
   - дотримання трудового законодавства, Статуту сільгоспартілі;
   - організація державної і кооперативної торгівлі.
   За вказаний період прокуратурою області було опротестовано 158, а міськрайпрокуратурами 1736 актів. 87 протестів внесено на порушення законодавства про націоналізацію.
У 1940 році обласним судом - першій інстанції - розглянуто 305 кримінальних справ. Усі - з участю прокурора. В касаційному порядку розглянуто 2022 кримінальні справи, в порядку нагляду - 481 справу.
   Райпрокурори взяли участь у розгляді 2801 кримінальної справи, внесли 327 протестів, з яких 247 задоволено.
Під час німецької окупації було відновлено систему судів і прокурорського нагляду, що діяли в період польської держави. З 24 листопада 1941 року почала функціонувати прокуратура при окружному суді м.Тернополя. її очолював Мар'ян Вашевські, уродженець м.Гримайлова Гусятинського району.
   10 квітня 1942 року прокурор при апеляційному суді у Львові дав розпоряд¬ження окружним судам спілкуватися з ним і вести діловодство німецькою мовою.
   Після звільнення Тернопільщини у квітні 1944 року прокуратура області відновила свою діяльність.
  1 квітня 1944 року Державна штатна комісія при РНК СРСР затвердила штат прокуратури Тернопільської області в кількості 42-х осіб. У 38 районах було призначено 38 прокурорів і 33 слідчих, серед яких 7 жінок. Прокурором області знову було призначено Тищенка Олександра Федоровича.
  Оскільки Тернопіль під час війни був ущент зруйнований, більшість установ, у тому числі й обласна та міська прокуратури, знаходились деякий час у Чорткові. У серпні 1946 р. їх переведено в обласний центр і розміщено спершу на теперішній вул. Сагайдачного, 1, а згодом - на вул. Листопадовій, 34.
   Усі працівники обласної і райміськпрокуратур були вихідцями зі східних областей України. На посади прокурорів, слідчих висувались партійні й комсомольські працівники. Більшість з них не мали юридичної, а декотрі - навіть загальної середньої освіти.
   Для прискореної підготовки фахівців були організовані юридичні школи з 2-річним терміном навчання. В 1946 році діяли також 6-тимісячні курси в Харкові та 3-місячні - у Львові, де готували прокурорсько-слідчих працівників, які мали загальну середню освіту.
   Для підвищення фахового рівня прокурорсько-слідчих праців¬ників з 1 липня 1945 року в прокуратурі області ввели обов'язкове двогодинне щотижневе навчання. А вже в 1952 році кількість проку¬рорських працівників з вищою освітою складала 72,3 від¬сотка від їх загальної кількості.



  Зусилля працівників прокуратури у 60- 80-ті роки були зосереджені на боротьбу з безгосподарністю (понад¬нормові простої вагонів на залізницях, падіж худоби у колгоспах тощо), крадіжками, приписками, випуском недоброякісної продукції, спекуляцією, хабар¬ництвом, хуліганством і пияцтвом. Нагляду за дотриманням законодавства на селі нада¬валось такого великого значення, що прокурорських працівників іноді призначали керівниками колгоспів. Так, Вайвалов Петро Порфирович був деякий час головою колгоспу у Великоглибочецькому, а Мись Володимир Якович - у Золотопотіцькому районах області.


   Із здобуттям Україною незалежності починається і нова сторінка в історії прокуратури області.
   Бурхливі зміни у суспільно-політичному житті країни в 1990-их роках торкнулися й прокуратури. На виборах до місцевих органів самоврядування в 1990 році на Тернопіллі перемогу здобули представники національно-демократичних сил. Органи місцевої влади через необізнаність часто приймали рішення, котрі суперечили діючому законодавству. Прокурорам доводилось їх опротестовувати, послідовно відстоюючи принципи правопорядку і законності.

/Зліва на право: прокурор області Ференс Б.В., голова апеляційного суду Тернопільської області Деркач Л.І., прокурор міста Тернополя Лисюк М.К, 90-ті роки минулого століття./

   Діяльність органів прокуратури у сучасний період спрямована на всемірне утвердження верховенства закону, зміцнення правопорядку і має своїм завданням захист від неправомірних посягань: закріплених Конституцією України незалежності республіки, суспільного та державного ладу, політичної та економічної системи, прав національних груп і територіальних утворень; гарантованих Конституцією, іншими законами України та міжнародними правовими актами соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод людини і громадянина; основ демократичного устрою державної влади, правового статусу місцевих рад, органів самоорганізації населення.
  Одним із пріоритетних напрямків роботи області є нагляд за дотриманням гарантованих Конституцією України прав і свобод громадян, захист інтересів держави.
  У складі органів прокуратури Тернопільської області 20 підпорядкованих прокуратур. Серед них прокуратура міста Тернополя, 17 районних прокуратур, Тернопільська міжрайонна прокуратура з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері та Тернопільська прокуратура з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері.
  Виконання функцій та завдань, покладених на прокуратуру Конституцією України, Законом України «Про прокуратуру», визначених в наказах Генерального прокурора України залежить від злагодженої роботи всіх працівників прокуратури Тернопільської області та вимагає від них цілеспрямованості, принциповості, високого фахового рівня підготовки.

кількість переглядів: 1540